Министарство одбране Републике Србије
 
18.11.2021.

Министар Стефановић: Не могу они Вучићу, пре свега, да опросте чињеницу да је Србија данас успешнија од Хрватске



Изјава потпредседника Владе и министра одбране др Небојше Стефановића:

„Иако је дневни лист „Данас" објавио интервју Јадранке Косор потписујући је као бившу премијерку Републике Хрватске, сасвим је јасно да она говори онo што мисле представници власти у Хрватској, не само о Александру Вучићу као председнику Србије већ и о Србији у целини. Косор јасно огољава суштину политике Хрватске према Србији, која подразумева да је, баш како то она сама и каже, Србија Хрватској била добра само онда када је била слаба, када је долазила да се извињава и за све за шта није одговорна и крива и када је била неупоредиво економски, политички, па и војнички, слабија од Хрватске.
 
А зашто им је таква Србија одговарала, такође, сасвим је јасно. Зато што није могла да привуче инвеститоре и да се такмичи са Хрватском и још мање да је сустиже и побеђује онако како то може данас. Србија која је данас шампион у овом делу Европе и по привлачењу инвестиција, привредном расту, вакцинацији, изградњи болница и путне инфраструктуре и развоја, Србија чији је председник човек кога у свету признају као регионалног лидера, јер се не залаже само декларативно за регионалну сарадњу већ је у реалности спроводи, и Србија чији политички углед, под вођством Вучића, у међународној заједници из године у годину равномерно, континуирано и упорно расте, није по мери Хрватске, нити ће икада бити. Такви „добронамерни" је више не хвале и не тапшу по рамену, али је зато добра сопственом народу.  

И када смо код сопственог народа, подсетио бих да је Хрватска земља која и данас на сваки могући начин покушава да побегне од својих усташких злочина, а којима се неретко и поноси и велича их. Говоримо о земљи, која је једина у Европи имала посебне концентрационе логоре за децу у Другом светском рату. Није их имала чак ни нацистичка Немачка, чији је Хрватска вазал била. Говоримо, такође, о земљи која је у „Олуји" протерала више од 250 хиљада Срба, сопствених држављана, са вековних огњишта, јер јој се нису уклапали у етнички чисту слику Хрватске. Земљи која свакако никада није имала руководство спремно да се суочи са сопственим злочинима. Таква данас држи лекције Србији.
 
Не могу они, пре свега, председнику Србије Александру Вучићу да опросте чињеницу да је Србија данас успешнија од Хрватске. И немам никакве илузије да се ради о питањима Европске уније и некаквим лекцијама из демократије или било чему сличном. Ради се о најобичнијој зависти, зато што Србија данас може више него Хрватска. И очигледно је да то кроз уста Јадранке Косор и сличних говори хрватски естаблишмент, онда када неће то да изговоре сами. Такође, не чуди ни што су овакве врсте отровних стрелица одапете баш сада, када Србија наставља да јача и економски напредује, али не чуди ни што су објављене у Ђиласовом листу. Пошто Ђилас и остали из опозиције не смеју да сами напaдну Вучића и свој народ у темама које помиње Косор, јер знају да им на то српски народ неће гледати благонаклоно, драго им је да виде да то изговарају њихови пријатељи из региона. Поготово што већ годинама не нуде грађанима наше земље било какав програм или план који би гарантовао бољи живот. И све је то у збиру само проста, огољена мржња.
 
За разлику од њих, Александар Вучић је државник, који ће наставити са политиком изградње бољег живота за грађане Србије и земље која уме да брани своје достојанство и интересе свог народа, али и да сарађује и радује се напретку свих комшија у региону."