Министарство одбране Републике Србије
 
15.11.2021.

Министар Стефановић на 101. Роуз-Рот семинару Парламентарне скупштине НАТО



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић истакао је данас, обраћајући се на 101. Роуз-Рот семинару Парламентарне скупштине НАТО у Народној скупштини Републике Србије, да је Србија веома задовољна оствареним резултатима кроз учешће у програму Партнерство за мир и да је тај оквир сарадње за нас оптималан, јер немамо аспирације за пуноправно чланство у Алијанси.   

Говорећи о безбедности у нашем региону током обраћања, министар Стефановић је такође високо оценио сарадњу са КФОР-ом и затражио да употреби сав свој ауторитет да благовремено спречи било какаву непромишљену, нелегитимну и насилну акцију такозваних снага безбедности из Приштине усмерену ка Србима на Косову и Метохији.
- Ми веома ценимо сарадњу са Парламентарном скупштином НАТО, веома смо активни у њој и у томе видимо заиста важан део наше укупне сарадње са НАТО, која је интензивна на много нивоа, а нарочито на нивоу наших парламентараца. Прошло је тачно 15 година откако је Република Србија приступила и постала члан програма Партнерство за мир. Ми смо задовољни досадашњим резултатима у овом облику сарадње, јер смо његовим оквирима остварили наше интересе који се тичу очувања безбедности и стабилности региона у којем живимо, као и реформи и унапређења нашег система одбране, чему смо веома посвећени. Уверен сам да су учешћем Републике Србије у овом програму до сада задовољни и наши партнери, имајући у виду наше активно учешће на међународном плану, пре свега у оквиру међународних мировних мисија у оквиру Уједињених нација – рекао је министар Стефановић.
 
„Висок степен сагласности са нашим партнерима у програму Партнерство за мир“
 
Он је навео да је  Партнерство за мир добар пример интегративних оквира у којима Република Србија има веома висок степен сагласности са својим партнерима о свом месту и улози, као и о остварењу заједничких интереса који се огледају у очувању колективне безбедности, високог степена сарадње и праваца у којима та сарадња треба да иде и у будућности.
 
- Сматрамо да је овај оквир сарадње који смо до сада постигли у оквиру Партнерства за мир оптималан, када се ради о нашој укупној сарадњи са НАТО, јер немамо аспирације за пуноправно чланство у Алијанси. Оваква позиција Републике Србије полази, са једне стране, од наше стратешке опредељености ка војној неутралности, али уједно и наше спремности и отворености да сарађујемо до нивоа који обезбеђује довољан заједнички напор за супротстављање свим савременим безбедносним изазовима и стално унапређење наше способности да чувамо мир и стабилност у читавом региону на којем живимо – истакао је министар Стефановић.

„Поносни смо на сталну модернизацију наших оружаних снага“
 
Република Србија посвећена је константном унапређењу свог система одбране и то је један од темеља њене укупне државне политике, нагласио је министар одбране.
 
- Дубоко смо уверени да је стални напредак наших одбрамбених капацитета и ресурса наше неотуђиво право, али и више од тога – то је наша обавеза према очувању нашег суверенитета, територијалног интегритета и безбедности наших грађана. Оваква позиција Републике Србије, имајући у виду наш веома развијен комплекс сарадње и у оквиру Партнерства за мир и Уједињених нација и других међународних безбедносних интеграција, гарантује очување мира и стабилности на само у националним, већ и у регионалним оквирима. Такође, ми смо поносни на сталну модернизацију наших оружаних снага и повећање свих наших одбрамбених капацитета, зато што тиме показујемо одговорност према очувању националне и колективне безбедности и стабилности, баш као што то раде и све друге одговорне и демократске државе – истакао је министар Стефановић.  

Он је оценио да важну улогу у остваривању ове наше стратешке опредељености има свакако и наше чланство у програму „Партнерство за мир“, као и наша развијена билатерална сарадња у области одбране са свим његовим чланицама и са чланицама НАТО.
 
-Сви заједно свесни смо чињенице да се регион којем припадамо и даље суочава са низом безбедносних изазова и претњи и не постоји начин да на њих ефикасно одговоримо без сталног и систематичног унапређења нашег система одбране и развијене сарадње са нашим партнерима. Србија без савремених оружаних снага и без опредељења за стабилност и мир у својем окружењу, не би могла да одговори том задатку. То врло добро знају и наши партнери у програму Партнерство за мир и зато ценимо њихову подршку константном подизању перформанси наших одбрамбених ресурса – рекао је министар Стефановић.
 
Како је навео, снагу наших укупних капацитета имали смо прилику да покажемо у многим досадашњим ситуацијама, које су претиле безбедности и наше земље и нашег окружења, али и ширег простора Европе.
 
- Поменућу само наше учешће у санирању последица елементарних непогода, као и наш допринос међународним мировним мисијама широм света у којима учествују припадници Војске Србије. Ту је свакако и наш допринос у управљању мигрантском кризом, али и у борби против пандемије вируса ковид-19, као и супростављању глобалним безбедносним изазовима чије последице и сада трпимо, али у њиховом решавању активно и учествујемо.  Нажалост, наш регион је и даље простор са специфичним безбедносним изазовима и Република Србија је свим својим капацитетима усредсређена на њихово трајно решавање. Овде пре свега мислим на питање Косова и Метохије где предузимамо огромне напоре и на политичком и дипломатском плану, јер сматрамо да је то једини пут којим је могуће изградити компромис, а преко њега и дуготрајан мир, стабилност и бољу перспективу и за Србе и за Албанце – поручио је министар Стефановић.

„КФОР-а да употреби сав свој ауторитет да благовремено спречи нелегитимне и насилне акције Приштине“

Он је додао да оваква опредељеност Републике Србије не добија адекватан одговор од привремених власти у Приштини, чије понашање и одлуке често представљају истинску претњу по безбедност не само у оквиру наше јужне покрајине, већ и у целом региону.
 
- Најизложенији таквом авантуристичком понашању су пре свега Срби који живе у нашој јужној покрајини и који данас не могу да буду спокојни за своју безбедност и безбедност својих породица и своје имовине. Приштинске власти су једини и искључиви фактор који под сталном напетошћу држи српску заједницу на Косову и Метохији, предузима акције мимо свих међународних одлука и договора, угрожавајући на тај начин и ширу безбедносну слику, на регионалном нивоу. Искористићу и ову прилику да подржим мисију КФОР-а на Косову и Метохији и да високо оценим нашу заједничку сарадњу, као и све њене активности на терену, али да у исто време још једном затражим да употреби сав свој ауторитет да благовремено спречи било какву непромишљену, нелегитимну и насилну акцију такозваних снага безбедности из Приштине усмерену ка Србима на Косову и Метохији – рекао је Стефановић.
 
Министар је још једном исказао пуну спремност Србије за даљу сарадњу у оквиру Партнерства за мир, истичући да сматрамо да је та сарадња у нашем најбољем интересу, али и у интересу укупне безбедности овог дела Европе.
 
-Што се тиче Републике Србије, уверавам вас да ће Србија и даље бити поуздан партнер у оквиру овог програма и да ће у складу са свим прихваћеним обавезама одговорити заједничким циљевима за очување колективне безбедности и борбе против свих изазова којима смо заједно изложени – поручио је министар Стефановић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.11.2021
mp4 (95,34 MB)
Семинар
15.11.2021
mp4 (169,45 MB)
Обраћање министра Стефановића - први део
15.11.2021
mp4 (135,59 MB)
Обраћање министра Стефановића - други део