Министарство одбране Републике Србије
 
10.11.2021.

Министар Стефановић са потомцима ратника Србије из Првог светског рата



Поводом Дана примирја, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас у Војном музеју са представницима удружења потомака и поштовалаца ратника Србије из Првог светског рата. Министар Стефановић је истакао да никада не смемо заборавити колику су жртву наши преци поднели за слободу и да смо им дужни да градимо још јачу Србију.    

Министар Стефановић се овом приликом захвалио удружењима на прилици да заједно обележе овај велики дан, али и зато што негују славну традицију нашег народа која никад не сме да се заборави.

- Обележавамо Дан примирја, али је то свакако дан велике победе. Наш народ је победио, ослободио је своју отаџбину и наш народ је за то платио ужасно високу цену. Научио је на страхоте током векова на овим просторима, али је Први светски рат био посебно тежак, зато што је у њему толико страшно страдало и цивилно становништво. То је нешто што, такође, не смемо да заборавимо – рекао је министар.

Он је подсетио на славу наше војске, која је однела прву савезничку победу у Првом светском рату.

- Српска војска није била велика, али је издржала ударце много силнијих и снажнијих непријатеља и поразила их. И те прве савезничке победе у Првом светском рату биле су управо победе српске војске. Немачки генерал Аугуст фон Макензен је својој војсци рекао „Ви полазите у борбу против једног новог непријатеља, опасног, жилавог, храброг и оштрог. Ви полазите на српски фронт, на Србију, а Срби су народ који воли своју слободу и који се бори и жртвује до последњег. Пазите да вам овај мали непријатељ не помрачи славу и не компромитује досадашње успехе“. Ово је реч непријатеља, непријатеља који је чак морао да ода почаст и нашој земљи и нашој војсци - нагласио је министар Стефановић.

Како је додао, и то говори какви су наши преци били војници с обзиром да им је и непријатељ исказивао поштовање. 
 
- Мој прадеда је носилац Албанске споменице, али верујем да сва предања која се преносе у нашим породицама и све што можемо да прочитамо у књигама нису ни мали део онога какви су заиста хероји српски војници били. Ти људи су нам дали слободну Србију, у којој ми данас можемо да градимо путеве, болнице, школе... Баш попут Наталијине рамонде наша је Србија после свих битки и страдања ускрснула и данас иде незаустављиво путем напретка и развоја. И дужни смо нашим прецима да сви заједно чинимо све што можемо да градимо још јачу Србију, у којој наша деца имају будућност – рекао је Стефановић.

Како је истакао, свесни њиховог значаја, данас градимо и чувамо мир и стабилност и у нашој земљи и у читавом региону.

- То је оно што данас раде и председник Србије и Влада Србије и оно чему сви заједно морамо бити посвећени. Морамо сачувати скупо плаћену слободу и  никада не смемо заборавити колику су жртву за њу поднели наши преци.  Дужни смо да никада не заборавимо наше хероје, да их се увек поносно сећамо. Нека је вечна слава нашим херојима – рекао је министар.

Свечаности у Војном музеју присуствовали су чланови Колегијума министра одбране и представници Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920 године и Удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца. Дан примирја у Првом светском рату обележава се 11. новембра, у знак сећања на дан када је 11. новембра 1918. године у железничком вагону у Компијену потписано примирје чиме је окончан Први светски рат.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.11.2021
mp4 (107,32 MB)
Пријем
10.11.2021
mp4 (119,62 MB)
Обраћање министра Стефановића