Министарство одбране Републике Србије
 
08.11.2021.

Састанак министра Стефановића са Нејтом Адлером



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас са вршиоцем дужности заменика помоћника секретара одбране Сједињених Америчких Држава Нејтом Адлером, који борави у званичној посети Србији, о унапређењу сарадње двеју земаља у области одбране.

Министар Стефановић оценио је да сарадња у области одбране прати развој свеукупних односа наших земаља, који имају узлазни тренд, а да ће предстојеће билатералне одбрамбене консултацијe Републике Србије и Сједињених Америчких Држава омогућити усаглашавање будућих корака у њој.
 
Стефановић и Адлер су досадашњу сарадњу оценили као веома развијену, нарочито у војно-војној области, што, како су се сагласили, потврђује и билатералнa тактичкa вежба „Небески мост 21", коју су средином септембра извели падобранци Војске Србије и Оружаних снага САД.
 
Министар Стефановић је истакао да су овакве вежбе и заједничке обуке прилика да две војске уче једна од друге, размењују знања и искуства, што доприноси подизању нивоа оперативних способности. Он се уједно захвалио на донацијама америчке стране нашем систему одбране и изразио опредељење наше земље да настави да користи механизме који омогућавају даљу изградњу капацитета Војске Србије, као што је база „Југ".

Заменик помоћника секретара одбране САД изразио је уверење да ће Србија и Сједињене Америчке Државе у наредном периоду подићи сарадњу и на виши ниво у свим областима од заједничког интереса, посебно у војно-војном сегменту. Он је, такође, овом приликом истакао и значај учешћа више од 300 припадника Војске Србије у мировним операцијама УН и ЕУ широм света, а двојица саговорника су разговарала и o могућим набавкама савремене војне опреме и наоружања, које би могле да допринесу даљем развоју капацитета и јачању Војске Србије.

Адлер је на састанку истакао и да САД желе да унапређују партнерске односе са свим земљама Западног Балкана, али да Србију сматрају важним чиниоцем стабилности и развоја региона. Он је, такође, навео да САД поштују чињеницу да је Србија војно неутрална држава и сагласио се са министром Стефановићем да је за партнерски однос потребно отворено разговарати, чак и када немамо исте ставове о свим темама.

Министар Стефановић је подсетио да Србија наставља да води балансирану политику одбране и непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, а у складу са својим дугорочним стратешким опредељењем да задржи статус војно неутралне државе. Он је поновио и да је главни спољнополитички циљ наше земље чланство у ЕУ и интеграција у европске безбедносне политике и структуре.

Иако не видимо питање Косова и Метохије на исти начин, oбе стране су сагласне да сви проблеми и отворена питања треба да се решавају дијалогом, а у циљу постизања мира и стабилности у читавом региону.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.11.2021
mp4 (44,46 MB)
Састанак