Министарство одбране Републике Србије
 
23.10.2021.

Министар Стефановић о медијско-политичкој кампањи која се води против њега



Изјава потпредседника Владе и министра одбране Небојше Стефановића:

„Медијско-политичка кампања, која се води против мене у последњих неколико месеци, данас је доживела нову димензију, у којој је мета постао и мој мртви отац. И не би ме чудило да долази од оних који су га нападали и док је био жив, али сада су им се придружили и они медији који тврде да су другачији од Ђиласових и да се залажу за неку другачију Србију од оне коју смо наследили 2012. године.

Напади којима сам изложен су толико бесмислени и толико неартикулисани да је трагикомично слушати шта свакога дана изговарају разни људи, који не могу ни да запамте због чега су ме нападали претходног дана, па наредног пласирају дијаметралне тезе. И јасно ми је да њима није важно шта је тема напада, али да је важно да у негативном смислу помену моје име, а и име мог покојног оца. Посебно је опскурно што се у медијима, у склопу ове кампање, о мени сада изјашњавају и астролози, а ускоро очекујем и пророке и надрилекаре.

Свакога дана сам шпијун САД, није јасно само да ли ме је на јавним састанцима заврбовала ЦИА, ДЕА или ФБИ, иако сам и од БИА и од других служби ове године уредно добио сертификат за приступ тајнама највишег степена поверљивости. Безбедносне службе наше земље овим чином гарантују да су њихова сазнања таква да потврђују да немам нелегалних контаката са странцима или криминалцима, али претпостављам да поједини аналитичари знају више и боље од државе Србије.

Следећег дана, у дану када нисам доминантно шпијун САД, сам оптуживан да сам наводно подметао Колувији да оптужи Андреја Вучића да је власник Колувијине фарме дроге, иако сам први изашао са провереном информацијом, као и полицајци који су радили на овом случају, да ни Андреј ни Александар Вучић немају било какве везе са Колувијом, нити са Јовањицом. Штавише, јасно сам понудио да одмах будем испитан о овом случају и да се полиграфски тестирам, али никакав позив од тужиоца нисам добио.

О болесном апсурду да ме за везе са Вељком Беливуком оптужују људи који су се свакодневно виђали са њим, пословали и очигледно му одавали тајне у циљу његове заштите, тешко ми је и да говорим. Никада нисам имао Скај апликацију на телефону, нити сам комуницирао са Беливуком, нити било ким из његовог клана, посредно или непосредно, нити сам на било који начин штитио било ког мафијаша. Нажалост, невероватно ми је да су људи који су у децембру 2020. године носили Беливуку информације о полицијским истрагама и даље на слободи и да су неки од њих некакви саговорници у медијима о темама у којима би требало да су осумњичени и окривљени у поступцима.

Дијана Хркаловић је на мој предлог изабрана за државног секретара МУП-а, што је потпуно јасно и што сам више пута јавно и рекао. Као што сам предлагао и постављења других функционера Министарства које сам водио, а које је министар овлашћен законом да предлаже. Ни њој, ни било коме другом, нисам дао мандат нити налог да крши закон, а поготово не да чини нешто што би угрозило председника Вучића. И за то сам спреман да будем полиграфски тестиран пред надлежним државним органима у сваком тренутку. Довољно је да ми упуте позив.

И називам поквареним лажовима све који ме уплићу у криминалне афере, нелегалне везе са страним службама и покушаје да се изврши државни удар. Штавише, дајем пуну подршку држави да испита и Дијану Хркаловић и све полицајце, као и све остале који су укључени у овај случај, и обавести јавност ко је и у чему учествовао, како би се сазнала коначна истина. Још једном истичем да сам спреман да у сваком тренутку будем и полиграфски испитан о сваком наводу у овим темама, како бих демантовао све бесмислице које ми се стављају на терет.

Иако сам безброј пута демантовао све лажи, нудио да будем испитан и подвргнем се полиграфу, како би се утврдило да говорим истину, лажи о мени се настављају свакога дана и чини ми се, постају све бруталније и безобзирније. Због тога сам забринут и за безбедност своје деце. Сатанизација којој сам изложен и то у најтиражнијим и најгледанијим медијима у Србији, без могућности да равноправно одговорим, свакако утиче и на моју породицу. Спреман сам да одговарам за сваку своју грешку, али нећу да носим на својим и леђима своје деце кривицу других људи. Због свега тога ћу се борити за истину свакога дана и макар на овај начин штитити своје име и достојанство."