Министарство одбране Републике Србије
 
06.10.2021.

Примена политике једнаких могућности у систему одбране Републике Србије



Програм Уједињених нација за развој (UNDP) у Републици Србији подржао је пројекат Министарства одбране у области родне равноправности – „Унапређење примене политике једнаких могућности у управљању људским ресурсима у Министарству одбране и Војсци Србије“.
 
Реч је о пројекту који је саставни део већег пројекта UNDP/SEESAC– „Јачање регионалне сарадње у области родне равноправности у реформи сектора безбедности (SSR) на Западном Балкану – Фаза II, који Министарство одбране заједнички реализује с Канцеларијом UNDP/SEESAC у Београду од 2019. године. У пројекту поред Србије учествују и Црна Гора, Босна и Херцеговина и Северна Македонија. Поменути регионални пројекат финансирају министарства спољних послова Норвешке и европских послова Словачке.
 
Циљеви пројекта „Унапређење политике једнаких могућности“, а чији је носилац Сектор за људске ресурсе Министарства одбране у сарадњи са саветницом министра одбране за спровођење Националног акционог плана на примени Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1325 – „Жене, мир и безбедност“, јесу институционално јачање кроз интегрисање родног аспекта у све функције управљања људским ресурсима, јачање кадровских и техничких способности нашег система одбране, промовисање позитивне организационе културе и унапређење механизама за индивидуалну и организациону одговорност у примени политике родне равноправности.
 
Да би се постигли наведени захтеви неопходно је системски координирати активности у овој области и омогућити одрживост кроз управљање људским ресурсима. Такође, планирана је израда смерница за имплементацију мера и процедура које гарантују превенцију и одговор за остваривање родне равноправности у оквиру система управљања људским ресурсима, спровођење различитих програма обуке и тренинга ради интегрисања родних анализа и тема у политици одбране, те унапређење компетенција запослених и виших руководилаца у Министарству одбране и Војсци Србије.
 
Да би се у друштву посветила одговарајућа пажња потребама и приоритетима жена и мушкараца неопходно је да подједнако буду заступљени у процесима доношења одлука и креирању и спровођењу политика и процедура када је реч о даљем унапређењу система одбране. Политика једнаких могућности, посвећена унапређењу родне равноправности, треба да се одвија унутар развојне политике, истраживања, дијалога, постојећег законодавства, алокације ресурса и планирања, спровођења и праћења програма и пројеката које ће у будућности реализовати Министарство одбране и Војска Србије.

  ПРОЈЕКАТ У ОБЛАСТИ РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ