Министарство одбране Републике Србије
 
28.09.2021.

Словачки министар одбране Нађ у посети СрбијиПотпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са министром одбране Словачке Републике Јарославом Нађем који борави у званичној посети Републици Србији. По завршетку састанка делегација две земље, министар Стефановић захвалио се још једном Словачкој на принципијелном ставу о непризнавању такозваног Косова и на снажној подршци коју је министар Нађ данас исказао територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије.

Стефановић је истакао да је посета министра Нађа још једна потврда пријатељства које повезује Србију и Словачку и одлична прилика за унапређење сарадње између два министарства одбране.

- Наше земље повезују снажне културне и историјске везе, а то је одлична основа да наша два министарства одбране, која и иначе имају добру сарадњу, сарађују и још боље. Данас смо се у разговорима сагласили око конкретних пројеката, који се односе на нашу војно-индустријску и војнообразовну сарадњу, али и заједничке тренинге наших специјалних јединица и спремни смо да са њима започнемо што пре, чим то околности буду дозвољавале. То ће бити нови импулс у сарадњи наше две војске и два министарства – поручио је министар Стефановић.

Министар је прецизирао и да је реципрочна обука припадника специјалних јединица била једна од тема на састанку двеју делегација.

- Дотакли смо се неких важних тема које се тичу и Команде за обуку, односно центара за обуку специјалних јединица у Словачкој, за које сматрамо да су једне од најбољих у Европи. Сматрамо да је словачка војска веома способна и да би наши момци и девојке, који би дошли тамо на обуку, могли много да науче. Исто тако спремни смо и да поделимо искуства која имају наше специјалне јединице – поручио је министар Стефановић.

Србија остаје посвећена учешћу у мировним операцијама и Европске уније и Уједињених нација, нагласио је такође министар Стефановић.
 
- Биће нам драго ако у будућности и са словачким војницима будемо могли негде заједнички да делујемо, а бићемо спремни и да нашу интероперабилност повећамо кроз заједничке вежбе две војске - наглашава министар Стефановић.

Министри Стефановић и Нађ сагласни су да се посао војске донекле променио и да се војска све више ангажује у мирнодопске сврхе. Као примере министар Стефановић наводи помоћ становништву коју је војска указала у времену пандемије ковида, али и у другим ванредним ситуацијама.

- Честитам министру Нађу на томе. Словачка војска је показала изузетну спремност у својој земљи, помогла је цивилном становништву, урадила велики број тестирања грађана и показала да када је најтеже и када је народу то потребно, њена војска може да испуни такав задатак. Војска ће све више помагати у поплавама, пожарима, у другим ванредним ситуацијама и ми морамо да будемо заједнички спремни за ту улогу војске, да заједнички радимо да подигнемо њену готовост и њене способности – наглашава министар Стефановић.

Војно-индустријска сарадња је поље које, такође, пружа могућности за унапређење сарадње између министарстава одбране Србије и Словачке, указао је Стефановић. На крају, министар Стефановић је захвалио делегацији Словачке што је дошла у Србију и изразио наду да ће бити још прилика за размену мишљења о важним темама.

- Ми настављамо наш европски пут, подршка Словачке, њена помоћ и наши блиски односи  на том путу остају нешто на шта смо посебно поносни. Такође, рачунајте да овде увек имате пријатеље са којим можете да разговарате о свим темама и од којих можете да очекујете помоћ и подршку и у најтежим временима – рекао је министар Стефановић.
 
Министар одбране Словачке Републике Јарослав Нађ изразио је задовољство због посете Србији и истакао да је данашњи састанак испунио његова очекивања, одисао пријатељством, заједничким гледиштима као и конкретним решењима које два министарства заједнички желе да достигну.
 
- Постоји много области од заједничког интереса где можемо да заједно сарађујемо било да је реч о заједничким тренинзима, сарадњи у области војне индустрије, здравства и заиста има јако пуно конкретних области. Мени је јако драго и већ се радујем унапред унапређењу наше сарадње – нагласио је министар Нађ.

Министар одбране Словачке изразио је задовољство због заједничког разумевања.

- Драго ми је да је Србија опредељена да постане чланица Европске уније и ми смо данас веома конкретно разговарали и дискутовали о темама које су веома актуелне у међународној заједници.
 
- Желим да поновим да Словачка пружа снажну подршку територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије – рекао је министар Нађ, додајући да је дијалог Београда и Приштине јако важан и да очекује да ће бити усмерен на мирна решења.
 
На крају обраћања, министар Нађ је захвалио министру Стефановићу на пријатељском дочеку.
 
- Желим да се осврнем и на вечерашњи наступ Словачког војног оркестра и да се захвалим и нашем амбасадору који је то овде организовао у оквиру Дана словачке културе у Србији и вечерас ћу свакако лично присуствовати заједно са министром Стефановићем – истакао је министар Нађ.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.09.2021
mp4 (180,51 MB)
Дочек и састанак
28.09.2021
mp4 (466,98 MB)
Изјава министра Стефановића
28.09.2021
mp4 (156,16 MB)
Изјава министра одбране Словачке Републике Јарослава Нађа