Министарство одбране Републике Србије
 
14.09.2021.

Министар Стефановић на Конференцији Грац формата: Србија своју будућност види у Европској унији



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић поручио је данас, обраћајући се на Конференцији министара одбране Грац формата у Кремсу у Аустрији, да Србија своју будућност види у Европској унији и да је пуноправно чланство у ЕУ спољнополитички циљ наше земље. Он је истакао да је процес европских интеграција један од кључних катализатора друштвеног и економског развоја, који уједно доприноси свеукупном унапређењу националне безбедности и одбране.

Стефановић се на самом почетку захвалио Министарству одбране Аустрије и министарки Клаудији Танер на срдачној добродошлици и континуираној подршци коју Аустрија, као чланица Европске уније, пружа земљама региона.

- Ако постоји иједна земља Европске уније која је континуирано била чврста подршка нашем региону у европским интеграцијама, то је свакако била Аустрија. Хоћу да вам се захвалим на томе што стално показујете нову енергију, исказујете константну пажњу и увек изнова подржавате све иницијативе чији је циљ да цео наш регион, све државе, буду пуноправне чланице Европске уније. Србија подржава отпочињање и завршетак преговора о приступању Европској унији са свим државама у нашем региону. Мислимо да је то кључна ствар, не само за безбедност, већ и за економију – поручио је министар Стефановић.

Стефановић је указао да мноштво савремених безбедносних претњи, од којих највећи број има транснационални карактер, намеће потребу за сарадњом свих држава у региону, Европи и свету. 

- Није могуће дати свеобухватан одговор на хибридне претње, тероризам, верски екстремизам, а посебно изазове попут пандемије ковида и миграције, кроз изоловани наступ једне или групе држава. Управо због тога Србија препознаје важност и овог мултилатералног формата, заснованог на принципима отвореног и конструктивног дијалога, усмереног ка удруживању капацитета, изградњи поверења и приближавању региона евроинтеграционим процесима – истакао је министар одбране.

Он је оценио да процес европских интеграција, поред чињенице да представља један од кључних катализатора друштвеног и економског развоја, доприноси свеукупном унапређењу националне безбедности и одбране. Као држава кандидат за чланство у ЕУ, ми смо ускладили одређене аспекте Стратегије националне безбедности и Стратегије одбране Републике Србије са Глобалном стратегијом за спољну и безбедносну политику Европске уније.

- Са поносом истичем да се наредне године навршава десет година од првог упућивања припадника Министарства одбране Републике Србије у мировне мисије и операције под окриљем ЕУ. У наведеном периоду, пружили смо подршку реализацији шест различитих мисија и операција под вођством ЕУ. Данас Србија учествује у три мисије и операције ЕУ. Истакао бих да ћемо до краја ове године бити сврстани међу осниваче Мултинационалног хеликоптерског центра за обуку, са седиштем у Синтри у Португалији – рекао је министар Стефановић.

Сарадња са ЕУ огледа се и кроз активно учешће представника Републике Србије на састанцима Војног комитета ЕУ, Конференцијама за генерисање снага ЕУ, као и на састанцима Конференције за координацију и Заједнице борбених група ЕУ у Бриселу, рекао је министар. Међу важним пројектима који су допринели регионалној сарадњи, министар Стефановић је истакао и успостављање и функционисање Балканских војномедицинских снага, које су пуну оперативну способност постигле за мандата Републике Србије.

- Када су у питању будућност и даљи правци сарадње Републике Србије са ЕУ, Министарство одбране са великим интересовањем прати одлуке ЕУ којима се кроз различите интегративне процесе и иницијативе јача њена безбедносна и одбрамбена димензија. Србија своју будућност види у ЕУ. Ми смо јасно опредељени за тај пут. Осим онога што ми морамо да урадимо, надамо се да ће и Аустрија још гласније позвати и све друге чланице ЕУ, посебно оне које можда оклевају, да подрже земље нашег региона на путу евроинтеграција. Потребна нам је снажнија подршка! - рекао је министар. 

Он је подсетио и да Србија успоставља све интензивнију сарадњу у свим аспектима са земљама нашег региона, јер смо свесни да сами морамо градити економски јаке државе, које су квалитетна места за живот наших грађана. 

- Иницијатива председника Вучића, заједно са лидерима земаља нашег региона за отворени Балкан представља одличан пример иницијативе и озбиљан подстицај у даљем економском развоју наших простора. Таква врста економске иницијативе отвара додатне могућности за наше државе - рекао је министар.

Стефановић се још једном захвалио Министарству одбране Републике Аустрије, чији је Грац формат регионална иницијатива.

- Верујем да ћемо све моје колеге са Западног Балкана и ја дати и данас све од себе кроз учешће на Конференцији Грац формата да резултати ових наших активности  у области одбране буду видљиви у нашим земљама и да Аустрија може са аргументима да наступа у Европи и каже „ови људи су значајно напредовали у односу на нека претходна времена" - рекао је министар.

Министарка одбране Републике Аустрије Клаудија Танер нагласила је да Европска унија без Западног Балкана остаје недовршена. Закључила је да ће се Аустрија и у будућности снажно залагати за наставак европских интеграција, а да ће облици сарадње који су министри одбране данас уговорили подржати изградњу отпорности на Западном Балкану.

Министри одбране Аустрије, Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Србије потписали су данас Заједничку декларацију којом је дат импулс сарадњи и дијалогу у области безбедности и одбране за наредни период. 

Предвиђена је ближа сарадња кроз заједничке пројекте и стављањем на располагање националних капацитета осталим државама учесницама овог формата. Ближа сарадња овим путем, оценили су министри, посредно ће допринети и  ЕУ интеграцијама региона.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.09.2021
mp4 (140,31 MB)
Конференција