Министарство одбране Републике Србије
 
09.09.2021.

Председник Вучић положио камен-темељац за изградњу фабрике вакцина



Председник Републике Србије Александар Вучић, заједно са амбасадорком Народне Републике Кине у Републици Србији Чен Бо, генералним директором компаније „Група 42“ Пенг Сијаом, генералним и извршним директором комапније „Мубадала“ и чланом Упавног одбора компаније „Група 42“ Калдуном Ал Мубараком и потпредседником кинеске националне групације за биохемију Јанг Хуи Чуаном, положио је данас камен темељац у земунском насељу Соко Салаш за иградњу фабрике у којој ће се производити вакцине кинеске компаније „Синофарм“.

Свечаности, којом је означен почетак значајног заједничког пројекта Републике Србије, Народне Републике Кине и Уједињених Арапских Емирата, присуствовао је потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић.

Председник Вучић је истакао да је поносан што наша земља није неко ко ће решавање проблема чекати на зачељу, уздати се у нечију помоћ и милостињу, већ неко ко заједно са нашим кинеским и емиратским партнерима покушава и успева да, осим својих, реши и део регионалних и глобалих проблема.

- Дрзнули смо се да будемо храбри, одговорни и озбиљни, али да високо подижемо лествицу, да кажемо себи да не морамо да чекамо на туђе вакцине, да можемо да имамо српску фабрику вакцина. Данас почињемо радове на изградњи нове, српске фабрике вакцина, овде у Земуну, а тим производом снабдеваћемо не само Србију, већ и многе земље региона, многе земље Европе и верујем да ћемо успети да спасимо и сачувамо много живота – поручио је председник Вучић и захвалио на подршци и пријатељству председнику НР Кине Си Ђинпингу и престолонаследнику Уједињених Арапских Емирата шејку Мухамеду бин Заједу ал Нахјану.

Председник Вучић је најавио да ће до краја марта 2022. године Србија добити први погон за пуњење вакцина, а већ од априла моћи да се појави на тржишту. Он је додао и да ће се годишње у фабрици производити 30 милиона вакцина, с тим да ће укупан капацитет износити 40 милиона вакцина.

- Људи морају да знају да је ово нешто ново за Србију, нешто што на оваквом нивоу нисмо имали. Такође, треба да знају да ћемо, када до 2023. године завршимо другу фазу, овде производити и активну компоненту, супстанцу за саму вакцину. Бићемо међу првима у свету који ће имати могућност да, заједнички са нашим партнерима из НР Кине и УАЕ, мењамо садржај супстанце и опет међу првима у свету који ћемо нове благодати, нових научних открића, моћи да поделимо са народом и учинимо да људи буду још безбеднији и да квалитет вакцина буде на још вишем нивоу. То нама пружа безбројне могућности у будућности – рекао је председник Републике Србије.

Нова фабрика вакцина Србији ће донети  и нова радна места. Према речима председника Вучића у фабрици ће радити око 300 запослених, а осим лабораната и техничара, велики проценат чиниће високошколовани кадар.

Председник Вучић је изразио наду да ће уз подршку, помоћ и заједички рад фабрика вакцина постати регионално чудо и српски понос.

- Ово је оно због чега сте поносни на своју земљу, своје грађане. Ово је оно што остаје после вас. Ово је оно што мења стварност и доноси квалитетнији живот људима – истако је председник Вучић.

Компаније задужене за изградњу нове српске фабрике вакцина биће исте оне које су успешно и ефикасно изградиле три ковид болнице у нашој земљи, рекао је председник Вучић и позвао представнике тих компанија да и овај посао обаве брзо и по највишим стандардима, како би за око шест месеци био отворен први погон, тј. завршена прва фаза пуњења и производње вакцина, а за годину дана завршена и друга фаза изградње.

Потпредседник кинеске националне групације за биохемију Јанг Хуи Чуан истакао је да је Кина, захваљујући убрзаној изградњи производних погона у тој земљи, као и сарадњом на изградњи међународних истраживачких и производних база постала највећи произвођач и добављач ковид вакцина у свету. Он је додао и да се нада да ће сарадња са Србијом одиграти кључну улогу у глобалној борби против пандемије и да ће изградњу погона за производњу вакцина задовољавати високе стандарде.

Генерални директор компаније „Група 42“ Пенг Сијао рекао је да је поносан што учествује у пројекту који ће додатно учврстити репутацију Србију као некога ко предводи у борби против пандемије, не само у својој земљи већ као некога ко помаже комшијама и широј заједници. Он истиче и да је компанија коју представља вољна да подели знања са партнерима како би се заједно суочили са изазовима у здравству.

У свом обраћању путем видео линка председник компаније „Синофарм“ Лију Ђингџен, подсетио је да је „Синофарм“ највећа кинеска компанија која се бави заштитом и истовремено највећа и најјача компанија у Азији, која се налази на другом месту фармацеутских компанија у свету. Ступање вакцине „Синофарм“ на тло Србије оценио је као нови модел међународне сарадње и заједничке борбе против пандемије и захвалио на подршци председнику Вучићу и Влади Србије.

Амбасадорка НР Кине Чен Бо рекла је да је захваљујући сарадњи између Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата дошло до успешног почетка реализације овог пројекта, као и да је та сарадња доказ да једино јединствени можемо да победимо пошаст.

Генерални и извршни директор компаније „Мубадала“ и члан Управног одбора компаније „Група 42“ Калдун Ал Мубарак нагласио је да је данас положен камен темељац за погон који ће имати капацитет да испоручи милионе вакцина на годишњем нивоу и како каже, заштити животе и помогне Србији, Европи и глобалној заједници да превазиђу пандемију корона вируса. Према његовим речима, изградња фабрике доказ је да је могуће градити глобална партнерства и инвестиционе односе око заједничких изазова и заједничких могућности.

Полагању камена темељца присустовали су и министар здравља Златибор Лончар, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и директор компаније "Термомонт" Дејан Бурчул.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.09.2021
mp4 (163,72 MB)
Постављање камена темељца
09.09.2021
Обраћање председника Вучића
09.09.2021
mp4 (165,72 MB)
Обраћање амбасадорке Кине Чен Бо
09.09.2021
mp4 (342,86 MB)
Обраћање представника УАЕ Kалдуна Ал Мубарака