Министарство одбране Републике Србије
 
31.08.2021.

Србија води после друге фазе "Чувара реда"



Друга фаза међународног такмичења јединица војне полиције „Чувар реда“ донела је благу предност екипи Војске Србије која је, захваљујући изузетно успешном гађању своје две двочлане патроле, данас сакупила 419 бодова.

Наш тим је избио на прву позицију са 1.050 бодова испред екипе Руске Федерације која је, после данашњих гађања, сакупила укупно 972 бода. Треће место и даље држи тим Казахстана са 778 бодова испред екипе Ирана која има скор од 726 поена у укупном пласману. Република Кипар за сада је пета са 257 бодова, а следи Држава Катар са 138.



Предност екипи Војне полиције Војске Србије донеле су две двочлане патроле које су, у конкуренцији укупно 12 патрола из шест држава, постигле најбољи резултат. Најуспешнија је била друга патрола наше екипе коју су чинили водник Петар Вукашиновић и млађи водник Никола Крстић са фактором погодака 2,15. Одмах иза њих пласирала се прва патрола Војске Србије – мајор Радован Маринковић и старији водник Никола Бурсаћ, остваривши фактор погодака 2,04. Са фактором погодака 1,83 треће место заузела је прва патрола Руске Федерације у саставу - разводник Вјачеслав Норбу и старији водник прве класе Владимир Черни.


Као и у првој фази, војни полицајци данас су гађали из аутоматске пушке 7,62мм М70 и полуаутоматског пиштоља 9мм "Glock". Ситуацију која је симулирала урбано борбено окружење чиниле су стабилне и покретне пиштољске мете на удаљености од 5 до 15 метара, док су мете за аутoматску пушку биле распоређене на удаљености од 50 до 100 метара.

Трећа фаза такмичења, под називом „Патролна стаза војног полицајца“ биће реализована сутра, на полигону „Берановац“. У тој фази такмичиће се трочлане патроле Војне полиције пред којима ће се наћи 13 задатака из различитих сегмената војнополицијске обуке.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.09.2021
mp4 (133,22 MB)
Гађање