Министарство одбране Републике Србије
 
30.08.2021.

Отворено међународно такмичење јединица војне полиције „Чувар реда“
Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић отворио је вечерас на Тргу српских ратника у Краљеву, међународно такмичење војних полицајаца „Чувар реда”, које се као једна од 34 дисциплине Међународних војних игара, први пут одржава у нашој земљи.

Церемонији отварања присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, заменица министра одбране Руске Федерације Татјана Шевцова, представници земаља учесница такмичења, представници локалне самоуправе и бројни грађани.
 
Отварајући такмичење, министар Стефановић је истакао да је задовољство вечерас бити у Краљеву, граду у ком је крунисано чак седам српских средњовековних краљева и који је права ризница војничке традиције и наше богате ратничке историје кроз векове.
 
- Вечерас смо на Тргу српских ратника где можете видети споменик великим српским херојима погинулим у ратовима од 1912. до 1918. године, дело руског уметника Романа Верховског. Српска историја обилује борбама и страдањима нашег народа, витешким борбама за слободу и живот и у миру и у рату – нагласио је министар Стефановић.

Ту жртву небројених српских хероја кроз векове, како је истакао, не смемо никада да заборавимо.
 
- Зато вечерашње војне игре и оне које ће бити одржане у наредних неколико дана желим да посветимо нашим прецима, српским херојима, који су кроз векове војевали да бисмо ми и наша деца живели у слободној Србији и да бисмо данас могли у миру да се спортски такмичимо и бијемо битке потпуно другачије и лепше врсте – указао је министар Стефановић.
 
Министар одбране је подсетио да је Србија ове године први пут један од коорганизатора највеће војне смотре на свету - Међународних војних игара.
 
- Након шест година учешћа у њима, припала нам је та част да будемо једна од 11 земаља организатора на чијим теренима се ово престижно такмичење одвија. Желим још једном да се захвалим и госпођи Шевцовој, Министарству одбране Руске Федерације на указаном поверењу. То је још једна потврда наших братских односа, ствараних кроз векове наше заједничке историје – нагласио је министар Стефановић.
 
Према његовим речима, Међународне војне игре данас су такмичење у којем се 42 војске надмећу у укупно 34 дисциплине на копну, води и ваздуху, на теренима у Русији, Србији и другим државама.

- Србија има част да организује такмичење војнополицијских јединица у дисциплини „Чувар реда“. Желим да се захвалим нашим људима из Војске Србије на сјајној организацији и припремама, јер су заиста уложили огроман труд да би ово такмичење на нашим полигонима „Жича“ и „Берановац“ могло да почне и да бисмо се показали као прави домаћини нашим гостима – истакао је министар Стефановић.
Краљево, како је оценио, одличан је избор за одржавање овог такмичења, јер у њему живе изузетно гостољубиви и срдачни људи, који умеју да покажу право гостопримство.
 
- На грбу овог великог града наћићете мото „Нама добро, а никоме зло”, што довољно говори о људима који овде живе. Немам никакву сумњу да ће се наши гости из држава учесница и сами у то уверити – поручио је министар Стефановић.
 
Говорећи о предстојећем такмичењу, министар Стефановић је истакао да су ту и представници војски из Египта, Белорусије, Грчке  и Мађарске у својству посматрача, изражавајући наду да ће они у наредним годинама одлучити да буду учесници ових игара.
 
- Екипама из Русије, Казахстана, Ирана, Катара и Кипра које се такмиче желим много среће, а нашим момцима, наравно, да остваре што бољи резултат и дају све од себе да добро бране боје Србије – поручио је министар Стефановић.
 
- Ви, који сте припадници војне полиције наше војске, својом одлуком да посветите своје животе заштити наше Србије постали сте посебни за наш народ, посвећеношћу и огромним радом већ сте завредили свако поштовање, али се свакако нећемо љутити ни ако донесете и неку медаљу – истакао је министар Стефановић.
 
Министар Стефановић је подсетио да захваљујући нашим прецима, данас имамо прилику да водимо неке другачије и боље борбе.
 
- Али „Чувар реда“ свакако није само спортско такмичење у вештини, издржљивости и чврстини тимова на терену, ово је прилика и за неку врсту заједничке обуке и боље разумевање између војски, а самим тим и бољу сарадњу и успостављање поверења – нагласио је министар Стефановић.
 
Како је истакао, након прве две фазе такмичења које су провера ватрене оспособљености војних полиција, друге две ће се одвијати на полигону „Берановац“.
 
- Реч је о фазама „патролна стаза“ и „трка хероја“ које ће се одржати 1. и 3. септембра и којима ће грађани моћи да присуствују. Позивам вас да нам се придружите и да погледате шта је то што ови тимови умеју, колико су врхунски обучени и колико су захтевни њихови свакодневни задаци - поручио је министар Стефановић.

Министар одбране позвао је све грађане и да бодре тим Војске Србије и да буду уз своју војску, као што је она увек уз свој народ.

– У нади да сте вечерас уживали у овој војној свечности, у спектаклу који нам је приредио и наш сјајни оркестар Министарства одбране „Станислав Бинички“, али и музичари и уметници солисти, у уверењу да ће на такмичењу тријумфовати војничко достојанство и спортски дух, проглашавам међународно такмичење јединица војне полиције у дисциплини „Чувар реда“ отвореним – истакао је министар Стефановић.
 
Заменица министра одбране Руске Федерације Татјана Шевцова истакла је да је такмичење „Чувар реда“ постало веома значајан догађај у животу војне полиције оружаних снага земаља учесница и да сваке године оно постаје изазовније за учеснике, а привлачније за публику.
 
- Географија одржавања овог такмичења се шири. Као потврда тога је да ове године имамо још једну земљу суорганизатора Међународних војних игара – Републику Србију. Представљати војну полицију оружаних снага својих земаља на овом такмичењу је и престижно и одговорно, а победити је часно – поручила је Татјана Шевцова и додала да такмичарима предстоји да покажу чврстину духа, издржљивост, вештину и тактичко мајсторство.

Заменица министра одбране Руске Федерације пожелела је свим учесницима да достојно издрже све изазове такмичења и покажу на шта су спремни.
 
Већ сутра, шест такмичарских екипа на полигону „Жича“ имаће прилику да се, у појединачној конкуренцији, одмере у вештинама гађања полуаутоматским и аутоматским наоружањем током прве фазе надметања. Други  дан такмичења, 31. августа, резервисан је за гађања двочланих тимова у симулацији реалне борбене ситуације.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.08.2021
mp4 (145,55 MB)
Свечано отварање такмичења
30.08.2021
mp4 (469,03 MB)
Обраћање министра Стефановића
30.08.2021
mp4 (209,35 MB)
Обраћање заменице министра одбране Руске Федерације Татјане Шевцове