Министарство одбране Републике Србије
 
26.08.2021.

Министар Стефановић и амбасадор Боцан-Харченко најавили такмичење „Чувар реда“



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко најавили су данас такмичење јединица војне полиције „Чувар реда“, које се у оквиру Међународних војних игара први пут организује у Србији, а које ће бити одржано у Краљеву од 30. августа до 3. септембра. Стефановић и Харченко истакли су да је то још једна од потврда добрих односа наших двеју земаља.

Министар одбране честитао је припадницима Војске Србије Милошу Четровићу и Ивану Милошевићу, као и Мирославу Љиљаку и Горану Станковићу, освајање сребрне и бронзане медаље у дисциплини „Војни рели“ на Међународним играма у Руској Федерацији. Како је рекао, наши тимови су лепо дочекани и уживају у гостопримству Руске Федерације, а постигли су за нас значајан успех и показали обученост наше војске.

- Иако ми нисмо тренутно у Руској Федерацији, свим срцем смо уз тимове Војске Србије који се тамо такмиче. Након шест година континуираног учешћа на Међународним војним играма, поносни смо што је ове године Србија и један од 11 коорганизатора војних игара, које су једно од највећих војних такмичења на свету. Имамо част да такмичење јединица војне полиције "Чувар реда" буде организовано у нашој земљи и хоћу да се захвалим људима из војске који су све изванредно организовали и који су се потрудили да сви учесници буду задовољни условима – рекао је министар Стефановић.

Он је захвалио амбасадору Боцан-Харченку и Руској Федерацији на указаном поверењу да организујемо овакве игре, указујући да је то још једна од потврда наших блиских, братских, пријатељских односа, не само две војске, већ и наше две земље и наша два председника.  

- Наши војни полигони „Жича“ и „Берановац“ у Краљеву су спремни и очекујем да организација буде савршена и да у потпуности оправдамо поверење које нам је дато. Хтео бих да пожелим добродошлицу тимовима из Русије, Казахстана, Катара, Ирана и Кипра и да подсетим да је ово прво учешће на Међународним војним играма припадника са Кипра. Пожелео бих им добродошлицу и да то од сада буде традиционално учешће на овим играма – нагласио је министар Стефановић.

Министар одбране упутио је захвалност и представницима војски из Египта, Белорусије, Грчке и Мађарске, који су ту у својству посматрача, уз наду да ће у наредним годинама ово такмичење бити још масовније и да ће и друге војске учествовати и показати своју способност.

- Као што је рекао амбасадор Харченко, надам се да ће ово наше познато српско гостопримство оправдати своје име у свету. Ово војно такмичење је уједно и прилика да се изгради поверење и сарадња и сигуран сам да ће војни полицајци у Краљеву, у овом периоду имати прилику и да се надмећу у вештини, снази и издржљивости, али и да размене искуства и идеје - рекао је министар Стефановић.

Он је, такође, позвао и све грађане да се придруже на церемонији свечаног отварања такмичења, у недељу, на Тргу српских ратника у Краљеву, у 20 сати.

- Такмичење се састоји из четири фазе, а грађани ће моћи да погледају трећу и четврту фазу "патролну стазу" и "трку хероја". Ове две дисциплине су суштински и најатрактивније за грађане. Као министар одбране, позивам наше грађане да бодре тимове Војске Србије и да им пруже подршку у овом такмичењу, али заиста желим и да искористе прилику да виде колико су војни полицајци обучени, колико сложен посао раде и колико су ове дисциплине тешке. Свака је тешка, и када сам чуо од чега се састоје, заиста је потребна посебна психо-физичка припремљеност учесника да би успешно завршили такмичење – оценио је министар Стефановић.

Министар Стефановић је, на крају обраћања, пожелео свим учесницима такмичења много среће.

- Желим им, наравно, да сви изборе што боље резултате и да се видимо већ наредне године на истом или на неком сличном месту и да поново, на најбољи начин, организујемо овако или неко слично такмичење – закључио је министар Стефановић.

Амбасадор Боцан-Харченко, указујући на значај војне и војнотехничке сарадње двеју земаља, истакао је да се Међународне војне игре први пут одржавају у Србији у виду такмичења „Чувар реда“.
 
- То је један од највећих и најзначајнијих догађаја и има још игара у Алжиру и Катару, рецимо, али за нас, с обзиром на савезништво, наше искуство у сарадњи у заједничким борбама и историју, одржавање игара „Чувар реда“ овде у Србији, јесте најважније – истакао је амбасадор Боцан-Харченко.
 
Он је, такође, изразио велику захвалност због веома добрих и озбиљних припрема за одржавање игара „Чувар реда“ у Србији.
 
- Потпуно је јасно, што се тиче политичког контекста, да и армијске игре и такмичења, укључујући и „Чувар реда“, нису уперене против неких земаља и против неке земље, већ је реч је само о јачању и одржавању одбрамбених могућности учесника ових игара и имају искључиво мирнодопски циљ и карактер – указао је амбасдор Боцан-Харченко.
 
Амбасадор је у своје име и у име делегације те земље указао захвалност и због гостопримства, познатог српског гостопримства, које омогућује да одржавање и овог такмичења „Чувар реда“ – прође у најбољем реду.
 
Према речима главног судије такмичења пуковника Николе Мијатовића, уз екипу Војске Србије, такмиче се и тимови Руске Федерације, Републике Казахстан, Државе Катар, Републике Кипар и Исламске Републике Иран.
 
- Такмичарска дисциплина „Чувар реда“ састоји се од четири фазе. Прве две фазе одржаће се на стрелишту „Жича“ и представљаће надметања у ватреној оспособљености припадника Војне полиције. Прва фаза је такмичење у гађању у појединачној конкуренцији из полуаутоматског пиштоља и аутоматске пушке. Током друге фазе, двочлани војнополицијски тимови такмичиће се у решавању ватрених задатака у тактичким ситуацијама у симулираном градском амбијенту. У трећој фази, под називом „патролна стаза војног полицајца“, на полигону „Берановац“, такмичиће се трочлане патроле Војне полиције пред којима ће се наћи 13 задатака из различитих сегмената војнополицијске обуке – нагласио је пуковник Мијатовић.
 
Како је истакао, у последњој, четвртој фази, под називом „трка хероја“, на полигону „Берановац“ екипе од пет војних полицајаца савладаваће стазу дужине 12 километара са 30 комбинованих препрека, што је уз проверу физичке снаге и издржљивости и тест моралне чврстине тимова.
 
Пуковник Мијатовић је нагласио и да ће такмичење надгледати судијска комисија коју чине представници свих земаља учесница такмичења.
 
Скупу у Великој ратној сали старог Генералштаба присуствовали су и помоћник министра одбране за политику одбране Предраг Бандић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, војнодипломатског кора, као и вође такмичарских екипа.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.08.2021
mp4 (135,15 MB)
Најава такмичења
27.08.2021
mp4 (437,03 MB)
Обраћање министра Стефановића
27.08.2021
mp4 (394,79 MB)
Обраћање амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка
27.08.2021
mp4 (270,46 MB)
Обраћање пуковника Николе Мијатовића