Министарство одбране Републике Србије
 
20.08.2021.

Отворена изложба „Ремек дела ликовних уметника из збирке Војног музеја“



Поводом 143 године од оснивања Војног музеја у галерији тог здања на Калемегдану данас је отворена изложба „Ремек дела ликовних уметника из збирке Војног музеја“ аутора вишег кустоса Љубице Дабић, која ће бити отворена до 10. октобра, док ће у недељу улаз за све посетиоце бити бесплатан.

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић упутио је данас свим припадницима Војног музеја чеситку поводом 22. августа, Дана те установе.
 
– Оснивање Војног музеја у години када је Кнежевина Србија стекла државну независност имало је за циљ да сачува од заборава богату историју српског народа и херојства српске војске у борби за ослобођење.  Чињеница да га је основао кнез из династије Обреновића, а да је прва поставка отворена у склопу крунидбених свечаности краља из династије Карђорђевића, само је једна у низу која наш Војни музеј чини посебним. Његови припадници водили су кроз 143 године постојања бројне тешке и одсудне битке за очување непроцењивог културног блага нашег народа. Њихове битке у различитим временима биле су другачије, али су они увек били храбри, срчани и посвећени свом задатку. Уверен да ћете се и убудуће подједнако залагати за очување сећања на изузетну историју наше војске и народа, у чему ћете имати велику подршку целог система одбране, и да ће се са њом кроз поставке нашег Војног музеја упознати што већи број посетилаца, честитам вам празник“, наводи се у честитци министра одбране.

Отварајући данашњу изложбу начелник Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе пуковник Златко Мишић истакао је да је изложба којом се обележава Дан Војног музеја прилика да се посетиоци упознају са неким од најважнијих дела српских и југословенских уметника међу којима се нека излажу први пут.
 
– Министарство одбране и Војска Србије наставиће да чине све како би војни музеји очували свој стечени реноме, не само у земљи, него и у свету – нагласио је пуковник Мишић.
 
Заступник начелника Војног музеја др Мирко Пековић, осврнувши се на богату историју Војног музеја, истакао је да је та установа значајна музеолошка институцију у којој се чува део културне баштине Републике Србије.

– Војни музеј данас је једна од највиђенијих музејских установа у Србији и установа без чије помоћи и учешћа ни једна озбиљна изложба која се бави историјом ове земље не може бити организована – истакао је Пековић.
 
Посетиоци ће у наредном периоду моћи да погледају још једну у низу тематских експозиција Војног музеја. Изложба „Ремек дела ликовних уметника из збирке Војног музеја“ садржи и дела која иначе нису заступљена у сталној музејској поставци и могу се видети само на изложбама које се повремено приређују. Поред тога, посетиоцима ће на располагању бити и стална изложбена поставка Војног музеја.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.08.2021
mp4 (134,17 MB)
Отварање изложбе