Министарство одбране Републике Србије
 
05.08.2021.

Састанак министра Стефановића са делегацијом Конгреса Сједињених Америчких Држава



Потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије др Небојша Стефановић састао се данас са делегацијом Представничког дома Конгреса Сједињених Америчких Држава, коју су предводили конгресмени Ерик Сволвел и Шон Малони.
 
На почетку састанка министар Стефановић је пожелео добродошлицу делегацији и истакао задовољство због  разговора о питањима од стратешког значаја у области одбране две земље.
 
Стефановић је нагласио да Република Србија и Сједињене Америчке Државе имају узлазни тренд билатералних односа, а да је њихов традиционално најперспективнији део сарадња у области одбране. Како је рекао, наша земља високо вреднује досадашњу сарадњу у виду заједничких војних вежби и обука, као и донације америчке стране за систем одбране Републике Србије.

Министар Стефановић је, овом приликом, упознао саговорнике да Република Србија наставља да води балансирану политику одбране и непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са дугорочним стратешким опредељењем Републике Србије да задржи статус војно неутралне државе.
 
Представници Конгреса Сједињених Америчких Држава захвалили су се на срдачном пријему и изразили наду да ће Република Србија и Сједињене Америчке Државе у наредном периоду подићи сарадњу на виши ниво и у области одбране, али и у свим областима од заједничког интереса.
 
Они су пружили подршку снажном економском напретку Србије и истакли да наша земља позитивно утиче на укупну безбедност у свету, пре свега  кроз учешће у мултинационалним операцијама УН и ЕУ. 

Данашњем састанку који је одржан у Малој ратној сали Старог Генералштаба присуствовали су и амбасадор Сједињених Америчких Држава Ентони Годфри и директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.08.2021
mp4 (66,4 MB)
Састанак