Министарство одбране Републике Србије
 
31.07.2021.

Министар Стефановић: Ојачаћемо Речну флотилу новим инвестицијамаПотпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас припаднике Речне флотиле у оквиру Војног комплекса "Ушће" и логорског простора "Лидо", где је присуствовао приказу дела оперативних способности Другог речног одреда и Првог понтонирског батаљона. Министар Стефановић је истакао да му је драго што се уверио у способност наших морнара, који су спремни да изврше све постављене задатке.

- За неколико дана обележавамо Дан Речне флотиле и драго ми је да сам данас имао прилику да видим све способности наших морнара, свих људи који раде у овом сегменту Копнене војске и да видимо шта је то што Речна флотила пружа грађанима, а наравно и колико је спремна да изврши све задатке које пред њу стављају наш Генералштаб и наша земља. Драго ми је да сам имао прилику да видим огромну посвећеност. Наша техника није најновија, али се изузетно одржава и ови људи заиста раде свој посао више него професионално, они ово доживљавају као свој животни позив - поручио је министар Стефановић.

Како је истакао, у њиховом раду се види колико воле свој позив и своју земљу.

- Спремни су да наши бродови у сваком тренутку исплове, да пруже заштиту и цивилима, дакле становништву, у трећој мисији Војске Србије, али и да буду у пуној борбеној готовости уколико је потребно да штите своју земљу - нагласио је министар одбране, након обиласка брода Речне флотиле БПН-30 „Козара“ и приказа поступка гашења пожара на броду и пружања помоћи броду на којем је настао пожар.

Приликом посете логорском простору "Лидо", министар Стефановић је разговарао са припадницима Војске ангажованим на обезбеђењу понтонског моста између популарне београдске плаже и општине Земун.

- Драго ми је да сам видео шта раде наши стручњаци из Понтонирског батаљона, баш овде на Лиду, где су спојили Земун и Лидо и помогли нашим људима да уживају у лету, у одмору на реци. Видео сам колико брину да овде нико не упадне у воду, да су спремни да у сваком тренутку прискоче у помоћ уколико затреба и колико су добро обучени. Ово су људи који су изузетни професионалци и хоћу да им се и данас захвалим зато што не бирају време, не бирају да ли је напољу топло или хладно, да ли је лето или зима. Ови људи су на реци у тешким условима и боре се да наша земља буде безбедна - рекао је министар Стефановић.

Честитајући предстојећи Дан Речне флотиле, министар одбране је најавио даље јачање Речне флотиле.

- Очекујем да ћемо имати прилике да у наредном периоду новим инвестицијама ојачамо нашу Речну флотилу, ојачамо њене објекте и пловила и да сталним повећањем броја војника и њиховог животног стандарда помогнемо да и ови људи лакше раде свој посао - нагласио је министар Стефановић.

Данашњем обиласку јединица Речне флотиле присуствовали су државни секретар Бранко Живановић, начелник штаба Команде Копнене војске бригадни генерал Жељко Трамошљика, начелник Управе за обуку и доктрину (Ј-7) Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Петар Латковић и командант Речне флотиле капетан бојног брода Љубиша Марковић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
31.07.2021
mp4 (103,73 MB)
Обилазак
31.07.2021
mp4 (170,53 MB)
Изјава министра Стефановића