Министарство одбране Републике Србије
 
14.07.2021.

Министар Стефановић завршио тродневну званичну посету Египту



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас Египатску фабрику тенкова „200“ надомак Каира, Међународни медицински центар и јединицу „777“ снага за специјалне операције чиме је завршио тродневну званичну посету Арапској Републици Египат.

Министар Стефановић оценио је изузетно повољно разговоре са египатским званичницима и захвалио египатском колеги Мохамеду Ахмеду Закију на величанственом дочеку.

– У наставку данашње посете Египту, имао сам прилику да у војном индустријском комплексу видим какве су могућности египатске војне индустрије и шта је оно што њихова индустрија може да ради заједно са нама. Разговарали смо о конкретним пројектима у којима ћемо моћи заједнички да развијамо нека модерна оруђа будућности, али истовремено да видимо шта је то што наша војна индустрија може да уради за египатску војску. Закључили смо да таква врста заједничке сарадње, у којој обе војске и министарства имају користи, може да допринесе да наши млади стручњаци, наше компаније раде са технологијом будућности и да то буде од користи и Србији и Египту – истакао је министар Стефановић.
 
Он се осврнуо и на посету Међународном медицинском центру истакавши да је сарадња са Египтом у области војног здравства веома важна за Србију.
 
– Имали смо прилику да у Међународном медицинском центру видимо могућности египатског војног здравства и да у разговору са нашим експертима, видимо шта је то што можемо да урадимо заједно и шта је то што би наши стручњаци могли да науче од њих, а такође и како можемо да унапредимо нашу сарадњу. Ми ћемо кроз Меморандум који смо потписали са египатским Министарством одбране имати прилику да у наредном периоду развијамо и ову врсту сарадње  – нагласио је Стефановић.

Први човек српског Министарства одбране осврнуо се и на посету специјалној јединици „777“ и похвалио њихову спремност и обученост.
 
– Имали смо прилику да у специјалној јединици Египатске војске видимо какви су њихови специјалци, да видимо њихове тактике, њихову обученост, као и технику, оруђе и оружје које користе, али истовремено да разговарамо о могућем заједничком увежбавању наших снага – додао је министар Стефановић.
 
Он је оценио да је сарадња са Арапском Републиком Египат од изузетне важности за Републику Србију.
 
– Хоћу да искажем још једном захвалност његовој екселенцији министру одбране који је заиста организовао величанствену посету за нашу делегацију, али такође хоћу и да похвалим посвећеност нашег тима који је дошао овде у Египат да разговара о свим важним областима и да кроз војно-војну сарадњу и војно-техничку  сарадњу остваримо корист и за наше Министарство и за нашу земљу – рекао је министар одбране.
 
Капацитете фабрике која, поред тенкова М1 „Абрамс“ производи и широк асортиман борбених возила, наоружања, муниције и заштитних средстава министру Стефановићу и српској делегацији данас су представили генерал мајор Мохамед Салах, заменик председавајућег Комитета за војну производњу и  директор фабрике Рефик Рези Абдулах.

Делегација коју је предводио министар Стефановић посетила је и Међународни медицински центар где их је дочекао генерал мајор др Мустафа Абухатаб, генерални менаџер Међународног медицинског центра, док је могућности и капацитете ове савремене здравствене институције представио др Ахмед Фарук Мира начелник Васкуларне клинике и Одељења за међународну сарадњу.
 
Командант Снага за специјалне операције генерал мајор Ахмед Рашад Дониа био је домаћин министру Стефановићу и делегацији Министарства одбране у јединици „777“ која спада у ред елитних састава Оружаних снага Арапске Републике Египат. Египатски специјалци демонстрирали су том приликом елементе своје борбене обуке, као и савремено наоружање и опрему којом располажу.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.07.2021
mp4 (115,97 MB)
Обилазак Египатске фабрике тенкова „200“
14.07.2021
mp4 (103,73 MB)
Обилазак Међународног медицинског центра
14.07.2021
mp4 (171,63 MB)
Обилазак јединице „777“
14.07.2021
mp4 (168,48 MB)
Изјава министра Стефановића