Министарство одбране Републике Србије
 
09.07.2021.

Стефановић: Србија је данас земља која поштује друге, али мисли својом главом



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас свечаности поводом завршетка усавршавања официра 67. класе Командно-штабног усавршавања Школе националне одбране одржаној у Дому Гарде на Топчидеру. Он је поручио да је Србија земља која се определила за један тежак пут на ком поштујемо све друге и сарађујемо са свима, али мислимо својом главом, јачамо због свог народа и доносимо одлуке које су само у нашем националном интересу и то исто желимо и другима.

На почетку свечаности, министар одбране честитао је полазницима 67. класе и истакао да Србија рачуна на њих.
 
“Oгромно ми је задовољство што сам последњих неколико месеци имао прилику да видим колико Универзитет одбране са својом школом Националне одбране, уз подршку јединица Војске Србије, озбиљно, темељно и стратешки ради на томе да имамо кључну ствар за нашу војску - образован, обучен и озбиљан кадар који ће предводити наше јединице и војнике. Без тога нема јаке војске, нема озбиљне војске, која размишља о одговору на изазове сутрашњице“, рекао је Стефановић.
 
Он је истакао да је Србија данас земља која јача и која хоће да улаже у своју будућност.
 
„Зато ми је посебно драго да видим да су овде ваше породице, ваша дечица, супруге, сестре, мајке, очеви и сви они који вам пружају подршку. Они су ти за које се боримо, они су ти за које све ово радимо, они су ти због којих хоћемо да имамо снажну земљу која је спремна да штити себе и своју самосталност и независност. Србија је земља која се определила за један тежак пут, пут на ком, као што је то рекао и председник Вучић, поштујемо све друге, сарађујемо са свима, али мислимо својом главом, јачамо због свог народа и доносимо одлуке које су само у нашем националном интересу и то исто желимо и другима“, рекао је Стефановић.
 
Он је подсетио да је посао припадника Министарства одбране и Војске Србије да обезбеде да Србија буде снажна и да не постоји нико ко може да угрози безбедност и миран сан њених грађана.
 
„На нама у систему је, наравно, и да посебно водимо рачуна о својим војницима. Позивам вас да, као старешине, не заборавите да људи чине нашу војску. Да будете одлучни, али правични, да инсистирате на усавршавању ваших потчињених, као што су ваше старешине то урадиле за вас. Да вам узор буду наши велики генерали и војводе, који су се уписали у историју и којима се Србија поноси, да будете баш таква врста официра“, рекао је Стефановић полазницима.  

Он је додао да се Србија данас не стиди ни своје прошлости, ни великих победа и успеха, ни својих хероја са Кошара и Паштрика, већ поштује сваког војника који се борио за нашу земљу.
 
„Србија је данас поносна и на вас, поносна на ваше резултате и успехе и наставиће да инвестира и у нову опрему и у ново наоружање и у јачање сваког сегмента  војне организације, али ће да настави да инвестира и у ваш стандард, у ваше знање и у вас. Искрено верујемо у своје официре, верујемо у своје војнике, верујемо у све оне људе који су изабрали овај честити позив, који су изабрали да служе својој земљи“, поручио је Стефановић, који је честитао посебно и полазницима Командно-штабног усавршавања, припадницима оружаних снага из БиХ и Руске Федерације. 

Министар Стефановић уручио је на свечаности парадне бодеже тројици прворангираних официра, док је бодеже официрима оружаних снага страних земаља уручио заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић.

Први у рангу 67. класе Командно-штабног усавршавања је мајор Далибор Алексић, други мајор Горан Пријовић, док је трећи мајор Бојан Ковачевић. Ове године КШУ завршила су 63 официра из Србије, седам из Босне и Херцеговине и један из Руске Федерације.

Начелник Школе националне одбране пуковник Мићо Сувајац рекао је да се од нових командно-штабних официра очекује свежа, нова снага и унапређење стања у јединицима у којима ће ступити на нове дужности.

"Оспособили смо их да командују тактичким јединицама, решавају задатке у командама тактичког и оперативног нивоа. Систематизовали су своја знања у развоју војних операција и примени оперативно-тактичких искустава из минулих ратова. Њихова знања и вештине из војне стратегије, оператике и тактике сада су потпунија и заснована на војној науци. У јединицама ће показати своје умеће и вештине у доношењу и извршавању командантових одлука", истакао је пуковник Сувајац и полазницима поручио да чувају своје војнике, свој народ и образ и буду достојни својих славних предака.

Обраћајући се у име 67. класе, прворангирани мајор Далибор Алексић истакао је да Командно-штабно усавршавање представља значајну прекретницу у каријери официра, велико признање за минули рад, али и обавезу за још већу мотивисаност, одговорност и труд у будућем раду.

"Ово усавршавање нам је пружило могућност да стекнем нова знања, употпунимо постојећа, а што је можда и најважније, међусобно разменимо искуства и мишљења о свим појавама и проблемима који су саставни део војног позива. Иза нас је 10 месеци вредног и напорног рада, а о нивоу стечених и усвојених знања најбоље сведочи успех који смо постигли на крају овог усавршавања, упркос пандемији која у протеклом периоду нимало није штедела ни нас", рекао је мајор Алексић, поручивши да међу припадницима 67. класе КШУ седе официри достојни славне српске историје и довољно оспособљени да се ухвате у коштац са свим изазовима које војни позив носи са собом.

Мајор Алексић захвалио се, овом приликом, старешинама, професорима и наставницима Школе националне одбране на пруженој подршци током школовања, колегама из Оружаних снага БиХ и Руске Федерације на искреном и пријатељском односу, а породицама свих полазника за то што су одувек биле велики ослонац и потпора, на које и у будућности рачунају.

О утисцима са Командно-штабног усавршавања говорили су мајор Денис Кученев из Оружаних снага Руске Федерације и мајор Мићо Илић из Оружаних снага Босне и Херцеговине.
 
"Завршетак школовања увек је незабораван догађај у животу сваког официра. Била ми је част што сам у претходном периоду био полазник 67. класе Командно-штабног усавршавања и што сам имао прилику да са својим колегама разменим искуство. Користим ову прилику да се посебно захвалим свим официрима, подофицирма и цивилним лицима Министарства одбране Републике Србије. Такође, захваљујем својим колегама на пажњи и разумевању", рекао је Кученев.
 
"Што се тиче самог усавршавања оно је на моменте било напорно, али са друге стране имали смо част да слушамо еминентне професоре из различитих области тактике, оператике, стратегије, командовања и руковођења. Са колегама, припадницима Војске Србије, као и са колегама из Руске Федерације разменили смо искуства, усавршили наше вештине, што ће нам у будућем раду донети изузетну предности", поручио је мајор Илић.
 
Командно-штабно усавршавање представља други ниво стручног усавршавања официра. Траје једну школску годину, од септембра текуће до јула наредне године и обухвата наставна подручја војно-стручног, стручно-специјалистичког образовања, као и физичког васпитања.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.07.2021
mp4 (164,96 MB)
Свечаност
09.07.2021
mp4 (597,14 MB)
Обраћање министра Стефановића
09.07.2021
mp4 (261,2 MB)
Обраћање мајора Далибора Алексића
09.07.2021
mp4 (146,49 MB)
Изјава мајора Дениса Кученева
09.07.2021
mp4 (73,01 MB)
Изјава мајора Мића Илића