Министарство одбране Републике Србије
 
17.06.2021.

Дан високих званица на мултинационалној вежби "Платинасти вук 2021"



14:00 Стефановић и Волас позитивно оценили "Платинасти вук"
 
Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, после завршеног приказа на Дану високих званица вежбе “Платинасти вук 2021”, истакао је да је ова вежба била одлична прилика да видимо уиграност партнерских војски. 

Он се захвалио министру одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Бену Воласу, амабасадорима партнерских држава и високим војним старешинама на присуству, као и свим војницима из десет земаља који су учествовали на овој значајној активности.
 
– Ова вежба се одржава после дуже паузе због ковида, али је одлична прилика да видимо увежбаност, уиграност и добру сарадњу наших партнера и наше војске. Ово је одлична припрема за све мултинационалне мировне операције у којима учествујемо и оне у којима ћемо учествовати у будућности са овим партнерским државама – рекао је министар Стефановић.
 
Он је додао да је од наших, али и иностраних генерала, чуо само позитивне оцене када је реч о сарадњи и координацији током претходне две недеље колико је трајала вежба "Платинасти вук".

– Људи су упознали једни друге, а имали су прилику да упознају и културне и географске одлике наших крајева. Важно нам је да сутра, када буду у некој од земаља у којима учествују у мировним мисијама и у којима су заједно у тешким условима, знају да могу да се ослоне једни на друге – истакао је министар Стефановић. 
 
Стефановић је истакао да се данас на полигону могла видети таква посвећеност, увежбаност и уиграност војника, да није било могуће препознати из које државе долазе.

– Ми настављамо да увежбавамо и настављамо да одржавамо овакве  вежбе и наравно да појачавамо нашу билатералну сарадњу са овим државама, јер нам је важно да учимо, да наша војска усваја нова знања, нове вештине и да кроз заједнички рад, кроз заједничку обуку, дођемо до новог квалитета. – рекао је Стефановић.

Министар одбране Уједињеног Краљевства Бен Волас подсетио је на заједничку борбу српских и британских војника против нациста у Другом светском рату.
 
– После осамдесет година стојимо заједно, обучавамо се заједно у успостављању мира широм света, пружајући одговор на стварне ситуације које се срећу у конфликтима. Веома смо срећни што смо дали допринос овој вежби и веома смо задовољни што се решења доносе на међународном и мултинационалном нивоу и што смо сарађивали са нашим српским пријатељима. Пре 80 година смо започели нашу блиску сарадњу и надам се да ће се она наставити наредних 80 година. Имамо много заједничког посла да обавимо. Свет је сада нестабилан и веома брзо српски и британски војници ће заједнички учествовати у мисији под покровитељством Уједнињених нација на Кипру. Радујем се њиховом одласку тамо – изјавио је министар Волас.

На овогодишњој вежби која се одржава од 3. до 18. јуна, учествује укупно 524 припадника Војске Србије и оружаних снага из 10 партнерских земаља Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Мађарске, Румуније, Словеније, Сједињених Америчких Држава, Француске и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске.

На „Платинастом вуку” ове године први пут учествују припадници оружаних снага Француске и Грчке, док је уз 259 припадника Војске Србије, контигент оружаних снага Уједињеног Краљевства са 69 припадника најбројнији.


12:30
Министри Стефановић и Волас стигли на базу „Југ“

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и министар одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Бен Волас управо су стигли на базу „Југ“ код Бујановца где је почео Дан високих званица на мултинационалној вежби „Платинасти вук 2021“.

Да подсетимо, министар Волас први је министар одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске који је посетио Републику Србију.

На овогодишњој вежби која се одржава од 3. до 18. јуна, учествује укупно 524 припадника Војске Србије и оружаних снага из 10 партнерских земаља Босне и Херцеговине, Бугарске, Грчке, Мађарске, Румуније, Словеније, Сједињених Америчких Држава, Француске и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске.

На „Платинастом вуку” ове године први пут учествују припадници оружаних снага Француске и Грчке, док је уз 259 припадника Војске Србије, контигент оружаних снага Уједињеног Краљевства са 69 припадника најбројнији.

Дан високих званица вежбе „Платинасти вук 2021“ представља круну двонедељне заједничке обуке припадника оружаних снага 10 земаља која се завршава тактичком вежбом „Операција чувања мира“. Реч је о приказу тактика, техника и процедура у мултинационалним операцијама са употребом неубојите силе.

Циљ целокупне вежбе, која је почела 3. јуна, је унапређење интероперабилности и међусобног разумевања припадника војски партнерских земаља на тактичком нивоу, у току извођења операцијe подршке миру у мултинационалном окружењу.

Посматрачи на полигону „Боровац“ у бази „Југ“ имају прилику да посматрају тактичке радње мултинационалних јединица у 12 секвенци и то – конвој, блокаде борбеним возилима „хамер“ и „лазар“, обезбеђење базе и пешачке патроле, хеликоптерски десант, упад у насељено место, препад на терористичко возило, хапшење терористе, примена форензичких поступака и медицинска евакуација.

Организатор вежбе је традиционално 4. бригада Копнене Војске у сарадњи са Центром за обуку јединица за мултинационалне операције.

Дану високих званица присуствује заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Петар Цветковић, високе старешине Министарства одбране и Војске Србије као и представници војно-дипломатског кора.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.06.2021
mp4 (255,46 MB)
Вежба
17.06.2021
mp4 (125,73 MB)
Обраћање министра одбране Уједињеног Краљевства Бена Воласа
17.06.2021
mp4 (299,35 MB)
Обраћање министра Стефановића