Министарство одбране Републике Србије
 
15.06.2021.

Конференција „Учешће Републике Србије у мировним мисијама“



Конференција „Учешће Републике Србије у мировним мисијама“, организована у сарадњи Министарства одбране Републике Србије и Атлантског савета Србије, одржана је данас у свечаној сали Дома Војске Србије. Скупу су присуствовали в.д. помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић, припадници МО и ВС, представници Атлантског савета Србије и дипломатског кора акредитовани у Србији.

На конференцији је посебно истакнут допринос Републике Србије на очувању мира у свету кроз учешће Војске Србије у мултинационалним операцијама УН и ЕУ.

Начелник Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране Министарства одбране пуковник Славен Вујић говорио је о сличностима и разликама мултинационалних операција Уједињених нација и Европске уније.

– Операције и Уједињених нација и Европске уније засноване су на заједничким вредностима и на солидарности држава чланица, које таквим начином удруживања превазилазе најпре међусобне противуречности и доприносе миру и стабилности на тај начин што имају заједничку визију боље будућности – нагласио је пуковник Вујић.

Начелник Центра за мировне операције Оперативне управе Генералштаба Војске Србије пуковник др Мирјана Миленковић представила је ретроспективу ангажовања Републике Србије у мултинационалним операцијама, од ангажовања Војске ЈНА од 1956. године па до данас.

- Тренутно 280 припадника Министарства одрбане и Војске Србије учествује у укупно осам мировних операција и то пет под командом Уједињених нација, а три под окриљем Европске уније – истакла је пуковник Миленковић.

Потпуковник др Данило Јоковић са Војномедицинске академије говорио је о подршци медицинског кадра у изградњи и очувању мира, као и о највећим успесима које су припадници Републике Србије у оквиру овог ангажовања достигли.

На крају конференције обратио се изасланик одбране Велике Британије пуковник Николас Илић који је говорио о мултинационалној операцији Уједињених нација на Кипру и заједничком учешћу припадника британске и српске војске у њој.

У закључку је истакнуто да ће Република Србија наставити да се залаже за активну сарадњу на међународном нивоу која доприноси јачању њених одбрамбених способности и капацитета и заштити и остваривању националних и одбрамбених интереса.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.06.2021
mp4 (63,21 MB)
Конференција