Министарство одбране Републике Србије
 
28.05.2021.

Министар Стефановић отворио округли сто „Војне науке и развој способности Војске Србије“



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић отворио је данас округли сто под називом „Војне науке и развој способности Војске Србије“ у aмфитеатру Школе националне одбране Универзитета одбране. Стефановић је поручио да је важно да наша војска буде спремна да одговори и на све будуће изазове, како би успешно испунила своју мисију и осигурала да Србија буде слободна, независна, суверена и војно неутрална земља.    

- Дубоко верујем да сте свесни, поготову они који су посветили свој живот војној науци, Универзитету одбране и уопште војсци, да се све око нас мења великом брзином и на свим пољима и да ће то свакако утицати и да војска своју улогу посматра на другачији начин – рекао је министар Стефановић отварајући скуп.
 
Додао је да ће нам у временима која долазе можда требати више инжењера који се баве информатиком, него артиљераца.

- Треба имати у виду да смо ми мала земља која није имућна и која не може технолошки, нити увек финансијски, да прати оне велике и развијеније, и било би илузорно причати о томе. Али смо земља која се труди да предвиђа, да у нашем региону буде водећа и да користи своје интелектуалне капацитете и ослања се на своје младе људе – рекао је Стефановић.
 
Он је оценио да је зато важно што се људи на Универзитету одбране управо баве задатком - шта да радимо сутра.
 
- То је врло сложено питање. Шта да буде наш одговор, а да успешно испунимо своју мисију, а то је да Србија буде слободна, независна и суверена и војно неутрална земља. То је наше трајно опредељење, а ситуација у свету не постаје ништа лакша, већ, напротив, сложенија. Да бисмо могли да будемо успешни у томе, наша војска мора бити спремна да одговори и на све будуће изазове  – рекао је Стефановић.

Министар одбране је, овом приликом, подсетио и да војска и војне институције често предњаче у стварању научне базе за развој свих других грана.
 
- Из војних пројеката и доктрина, из научних достигнућа и онога што стварају наши универзитети и институти, често проистиче оно што ће се касније широко употребљавати у цивилном животу. Наравно, сама наука без праксе није довољна и зато се људи на Универзитету труде да све што се овде учи, има ефикасну примену у нашим јединицама и да буде корисно за отаџбину – рекао је Стефановић.
 
Он је изразио захвалност свим учесницима округлог стола на тимском раду.
 
- Желим да вам се захвалим што сте данас овде и што дајете свој допринос из којег, верујем, може да настане нешто ново и квалитетно и да се наука у нашој земљи развија. Важно је да стално радимо, да не кажемо ни „па добро ево сад смо најбољи у региону, то је сасвим довољно“, јер ми, иако смо мали као земља, морамо стално да тежимо да будемо бољи од других да бисмо успели да будемо самостални, сигурни и безбедни. То на крају крајева показује и наша историја – истакао је министар Стефановић.
 
Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радо­вановић, обраћајући се учесницима скупа, захвалио се министру Стефановићу за пружену подршку у изградњи и реновирању нових образовних и смештајних капацитета Школе националне одбране.

Говорећи о значају скупа, генерал Радовановић је подсетио да је процес стварања и развој војних наука у нашој земљи отпочео стварањем модерне српске државе и њене војске.

- Од тада, па све до данас, образовање старешинског кадра, али и употреба јединица Војске темељила се на научној спознаји и резултатима истраживања у вези са чиниоцима, процесима и појавама у процесу оружане борбе – нагласио је генерал Радовановић, подсећајући и на мукотрпан пут за сврставање војних наука у систем признатих научнообразовних поља.

- Тренутне трансформације војних снага, еволуција информационог друштва и технолошка експанзија одређују појаву нових и трансформацију постојећих принципа у вези са употребом војске, захтевајући редефинисање постојећих доктринарних концепата. То је чињеница коју све озбиљније војне организације разумеју, и у том смислу, теже развоју научног приступа у циљу употребе војних снага – указао је генерал Радовановић.

Данашњи скуп, како је нагласио генерал Радовановић, важан је јер указује на неопходност да се у нашој одбрамбеној сфери подигне свест о значају ових промена, а ради прилагођавања захтевима нових ризика и претњи, а таква врста промена захтева свеобухватан преглед развоја способности војних снага и потенцијалних претњи у дугорочном периоду и променљивом окружењу.

Скуп је организован са циљем размене мишљења, ставова и погледа о теоријским и практичним изазовима и перспективама развоја војних наука, као и ради разматрања предлога за бољу имплементацију научних сазнања у војну праксу.

На скупу учествују представници Војске Србије, Универзитета одбране и институција у његовом саставу, пензионисани припадници система одбране и представници научно-истраживачких установа, односно научни сарадници Универзитета.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.05.2021
mp4 (227,19 MB)
Округли сто
28.05.2021
mp4 (186,62 MB)
Обраћање министра Стефановића
28.05.2021
mp4 (341,84 MB)
Обраћање генерал-потпуковника доц. др Горана Радовановића