Министарство одбране Републике Србије
 
12.05.2021.

Министар Стефановић завршио званичну посету Шпанији



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић изразио је задовољство дводневном посетом Шпанији која је, како је оценио, показала да Србија има шта да понуди и да српски стручњаци поседују знање што се и у Мадриду у разговорима на тему заједничких пројеката показало веома корисним.

Стефановић је у изјави за Танјуг истакао да је разговарао са колегиницом Маргаритом Роблес и директором за наоружање адмиралом Сантјагом Рамоном Гонзалесом Гомезом о заједничкој сарадњи и могућностима развоја односа наше две војске.

– Изузетно ми је важно да војно-техничка сарадња и сарадња у домену одбрамбене индустрије буде интензивна. Разговоре о конкретним пројектима наставићемо у Београду. Имао сам прилику да чујем позитивне ставове министарке Роблес и колега из војно-техничке сарадње и драго ми је да видим да наши стручњаци имају шта да понуде – рекао је Стефановић.      
         
Министар је додао да је посета показала да је наш систем одбране развио одређене војно-техничке пројекте који могу да буду комплементарни са шпанским.

Он је такође оценио да је посета Мадриду потврдила принципијелни став Шпаније у вези са једнострано проглашеном независношћу Косова.

– Шпанија, такође, као чланица ЕУ и као држава која је чланица НАТО може у великој мери да игра значајну улогу и помогне да Србија очува безбедност у својој јужној покрајини и заштити српски народ – рекао је Стефановић.

Он је додао да је током разговора било речи и о обуци наших падобранских јединица које ће ускоро бити организоване у Шпанији, али и размени знања и искустава у области војне сарадње. 

– Очекујем да током ове године интензивирамо све договорено са Шпанцима и да министарка Роблес посети Београд – навео је Стефановић, који је вечерас завршио дводневну посету Краљевини Шпанији.
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.05.2021
mp4 (142,28 MB)
Изјава министра Стефановића