Министарство одбране Републике Србије
 
28.04.2021.

Положен камен темељац за ковид болницу код Новог Сада



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић положио је данас камен темељац за изградњу ковид болнице у насељу Мишелук код Новог Сада.

Заједно са председником Вучићем камен темељац положили су потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, министар здравља Златибор Лончар, председник Покрајинске владе Игор Мировић, покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.
 
Обраћајући се присутнима председник Вучић је истакао да само изградња, реконструкција и модернизација Клиничког центра Војводине кошта 50 милиона евра и нагласио колико је било важно што је Србија на време кренула са изградњом ковид болница.

- Ми бисмо били у тоталном колапсу да нисмо имали батајничку и крушевачку ковид болницу. Имали бисмо слике као што данас имате у Индији и другим деловима света. Као да смо предосетили шта ће да се догоди. Али то смо могли да урадимо захваљујући вредним градитељима, неимарима, који су радили и по киши и по сунцу, по хладном времену. Сад ће имати боље време и уверен сам да ће до 1. септембра да заврше ову дивну болницу – рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, цела Војводина има 170 кревета интензивне неге, а само у новој ковид болници у Новом Саду биће 220 кревета на интензивној нези, у чему лежи додатни значај изградње те болнице.

Истичући значај вакцинисања у борби против вируса Ковид-19, председник Вучић је рекао да је Србија данас прешла два милиона људи који су примили бар једну дозу вакцине, као и да је више од милион и четиристо хиљада људи вакцинисано и другом дозом и поновио апел грађанима да се одазову вакцинацији, јер је то најбољи начин да се избегну најтеже последице болести.

Председник Вучић такође истиче да је осим раније набављеног Бамланивимаба данас у Србију стигао и други лек, Регенерон, који се користи у лечењу короне.

- Купили смо 20.000. Већ је у протоколу, тако да су нам веће шансе да сачувамо животе људи. То морамо на почетку болести да дамо људима. Ми смо једна од четири европске земље које имају те лекове. Али вакцина је најважнија, вакцина је спас. То је нешто што ће нас сачувати. Ова болница ће и после ковида остати за људе којима је потребна интензивна и полуинтензивна нега. Поносан сам што за тако кратко време успевамо да изградимо болничке капацитете које нису ни много развијеније земље од Србије – поручио је председник Вучић.

Он је подсетио на резултате који су у последњих неколико година постигнути захваљујући довођењу значајних инвеститора у Нови Сад и запошљавањем хиљада људи.

- Све те инвеститоре успели смо да доведемо у неколико претходних година, да запослимо хиљаде и хиљаде људи, да покажемо да је Нови Сад одлично место за инвестиције. И то смо сви заједно урадили. Једни без других то не бисмо могли да направимо. То нас је довело дотле да имамо више новца у буџету, да можете да помогнете развоју и враћању свега оног вредног што смо изгубили и у НАТО агресији 1999, од зграде Радио-телевизије Војводине, која је данас велелепна, до многих других ствари. Оно на шта сам посебно поносан то јесу болнице које смо градили по Србији и које данас градимо – поручио је председник Вучић.

Уз честитке на данашњем почетку радова, председник Вучић је позвао министра одбране Небојшу Стефановића и министра здравља Златибора Лончара да често обилазе људе на градилишту, како би се све урадило на најбољи могући начин, јер градњом нове болнице и Нови Сад и Војводина и Србија добијају много.
 
Модерна ковид болница у Новом Саду имаће 19.500 квадратних метара, 600 кревета, од којих је 220 предвиђено за интензивну негу, а завршетак радова планиран је за 1. септембар 2021. Инвеститор је Министарство одбране и Војнограђевински центар "Београд", а извођач радова Војнограђевинска установа "Београд" са подизвођачем "Термомонтом", који је током прошле године у рекордном времену изградио ковид болнице у Батајници и Крушевцу.
 
Постављању камена темељца присуствовали су и државни секретар у Министарству одбране Бранко Живановић, начелник Управе за инфраструктуру потпуковник Слободан Старчевић и Дејан Бурчул, директор предузећа “Термомонт”.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.04.2021
Обраћање председника Вучића
28.04.2021
mp4 (231,12 MB)
Полагање камена темељца