Министарство одбране Републике Србије
 
23.04.2021.

Председница Владе уручила одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије поводом 23. априла - Дана Војске



Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић уручила је данас одликовања из надлежности председника Републике Србије припадницима Министарства одбране и Војске Србије, поводом обележавања Дана Војске Србије, на свечаности у Палати Србије.
 
Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и државни секретар у Министарству одбране Бранко Живановић.

Честитајући одликованима, премијерка Брнабић нагласила је да данас има част да у оквиру прославе најзначајнијег војног празника - Дана Војске Србије, у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, припадницима Министарства одбране и Војске Србије уручи државна одличја Републике Србије додељена поводом Сретења - Дана државности Србије и 23. априла - Дана Војске Србије.
 
- Предуслов за јаку и стабилну земљу су владавина права, економија, брза, ефикасна и транспарентна адиминистрација, здравство, образовање, култура и свакако - систем одбране. Зато, паралелно са свим оним што радимо у области јачања економије, владавине права, реформе администрације, јачања здравства, реформе и јачања образовања и свега осталог, наша држава улаже много у побољшање статуса припадника Министарства одбране и Војске Србије. Ви то заслужујете својим преданим и професионалним радом и својим односом према свим изазовима са којима сте суочени – нагласила је председница Владе.
 
Због свега тога, истакла је премијерка Брнабић, у име свих грађана захвалила је још једном припадницима система одбране за све што раде за све нас, што се најбоље види у помоћи у отклањану последица елементарних непогода, али и борбе против вируса Ковид 19.

- У годинама каква је ова за нама, показало се још једном колико је важна јака, снажна и спремна војска, која у сваком тренутку, по сваком задатаку, у најкраћем могућем року може да помогне цивилним службама и свим грађанима наше земље – оценила је председница Владе.
 
Премијерка Брнабић подсетила је да су у борби против Ковида 19, припадници Војске Србије као много пута кроз нашу историју, дали огроман допринос, радећи у немогућим условима и са много непознаница, а водећи се тиме да по сваку цену морају да заштите грађане свесно ризикујући сопствене животе.

- Припадници Војске Србије међу првима су дали све од себе да се осигура безбедност граница, безбедност становништва, а неки од њих положили су своје животе у овој борби. Да ваша дела не остају непримећена, доказ је и данашња манифестација и одликовања која вам дајемо, а која симболизују један од важних знакова државног идентитета – истакла је премијарка Брнабић.
 
Према њеним речима, највећа захвалност припадницима система одбране и Војсци Србије је снажно и континуирано улагање у плате, услове живота припадника војске, опрему, оружје, обуку и све оно што је потребно да би они свој позив обавјали како треба, а њихове породице знале да је њихов позив оно што друштво високо вреднује.

- Зато сам срећна што сваки пут на војним вежбама јасно видим да је наша војска све јача  и спремнија, када видим породице припадника Војске Србије, али и других безбедносних служби како се усељавају у своје нове станове у Врању, Новом Саду, Краљеву, Крагујевцу, Београду, Сремској Митровици и Нишу. И када видим апсолутну посвећеност председника Александра Вучића томе да пре свега ви будете задовољни и поносни зато што припадате војсци наше земље – нагласила је председница Владе Ана Брнабић.
 
Она је изразила уверење да су додељена признања само још један подстрек да наставе да своје дужности обављају посвећено и професионално, дајући допринос афирмацији Министарства одбране и Војске Србије како у земљи тако и у свету.
 
- Још једном хвала за све што сте до сада учинили и чините за нашу државу. Честитам вам Дан Војске Србије – поручила је председница Владе Ана Брнабић.
 
Обраћајући је у име 167 награђених припадника Министарства одбране и Војске Србије пуковник Владан Ранђеловић захвалио је на додељеним одликовањима, додајући да ће она представљати подстрек свима за постизање још бољих резултата у изградњи и јачању система одбране и безбедности Републике Србије.
 
- Свим припадницима Војске Србије честитам празник, Дан Војске Србије, желим им добро здравље, личну и породичну срећу и да у наредном периоду постижу још боље резултате - нагласио је пуковник Ранђеловић.

Указом председника Републике од 15. априла 2021. године за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области одбране и безбедности Републике Србије Златном медаљом за заслуге одликован је пуковник Мухарем Фазлић, а Сребрном медаљом за заслуге одликовано је 23 припадника Министарства одбране и Војске Србије.
 
За заслуге и изузетне резултате показане у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности Републике Србије, истим Указом, Златном медаљом за ревносну службу одликован је мајор Лазар Калат, а Сребрном медаљом за ревносну службу одликовано је 53 припадника Министарства одбране и Војске Србије.
 
Указом председника Републике од 12. фебруара 2021. године за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области одбране и безбедности Републике Србије, Златном медаљом за заслуге одликован је потпуковник Никола Инђић, а Сребрном медаљом за заслуге одликовано је још 34 припадника Министарства одбране и Војске Србије.
 
Истим Указом, за заслуге и изузетне резултате показане у обављању дужности и задатака у  области одбране и безбедности Републике Србије, Златном медаљом за ревносну службу одликован је потпуковник Зоран Врањеш, а Сребрном медаљом за ревносну службу одликован је 51 припадник Министасртва одбране и Војске Србије.
 
Указом председника Републике од 12. фебруара 2021. године за испољену изванредну храброст и дело личног херојства, Сребрном медаљом за храброст „Милош Обилић“ одликовани су војни службеник Саша Богићевић и војни службеник Ненад Црногорац.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.04.2021
mp4 (186,25 MB)
Уручење одликовања
23.04.2021
mp4 (405,67 MB)
Обраћање председнице Владе Ане Брнабић
23.04.2021
mp4 (58,99 MB)
Обраћање пуковника Владана Ранђеловића