Министарство одбране Републике Србије
 
06.04.2021.

Министар Стефановић положио венац код Споменика пилотима браниоцима Београда



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, поводом обележавања Дана сећања на почетак Другог светског рата у Југославији – 6. април 1941. године, уз државне и војне почасти положио је венац код Споменика пилотима браниоцима Београда на Земунском кеју и поручио да смо обнављали и градили из пепела нашу земљу много пута, високо плаћали цену јер смо били на праведној страни историје, али били и остали и дан данас антифашистички народ.

- Данас обележавамо пуних осам деценија од једног од најтежих, најцрњих дана у историји наше престонице. Наочиглед мирно ускршње јутро тог 6. априла 1941. године претворило се у борбу за голи живот и дан када је, како описују Београђани из тог времена, Београд горео. Терористички чин фашистичке Немачке, у знак одмазде Адолфа Хитлера због војног пуча 27. марта, довео је до избијања Априлског рата и сукоба који су имали далекосежне последице. Наш народ и земља скупо су платили своје антифашистичко опредељење – подсећа министар Стефановић и додаје да је само првог дана рата Београд бомбардован четири пута, са 440 тона бомби.
 
Процењује се да је у Априлском рату погинуло око 4.000 људи, иако тачан број страдалих и рањених није било могуће утврдити, јер је велики број жртава остао затрпан под рушевинама, истакао је министар Стефановић, осврнувши се и на то да је под ударима бомби страдала Народна библиотека Србије и нестала непроцењива културна баштина нашег народа.
 
- Непријатељ је имао предност на свим пољима. Био је боље организован, искуснији у борби, са пет пута већим снагама. Али и тако надмоћан агресор наишао је на хероје одбране нашег неба. Шести ваздухопловни пук југословенског ратног ваздухопловства био је један од најупечатљивијих симбола одбране наше земље од фашистичке силе – рекао је Стефановић, подсећајући да је споменик на Земунском кеју подигнут у част 11-орице пилота - величанствених хероја који су, иако свесни да ће изгубити своје животе, без икаквог оклевања пружили отпор бројчано и борбено далеко надмоћнијем непријатељу у готово безнадежној борби.

- Предаја за њих није била опција. Остале су забележене речи њиховог саборца Ђорђа Стојановића „Свако се за нешто роди, а ми смо се родили за пилоте - имали смо све потребно - одважност, борбеност, спретност и били смо витезови“. И били су - небески витезови који су неустрашиво јуришали и оборили више од 40 немачких бомбардера и ловаца – рекао је Стефановић.  
 
Он је нагласио да снагу воље нашег народа нико и ништа није успео да сломи и да су људи, попут оних којима се данас одаје почаст, заслужни за то што српски народ и данас опстаје и што је наша земља налазила начина да се после бројних разарања увек изнова издигне из рушевина.
 
- Обнављали смо и градили из пепела много пута, високо плаћали цену јер смо били на праведној страни историје, али били и остали и дан данас антифашистички народ. Србија данас иде путем просперитета и боље будућности. Гради се, снажи, непрестано напредује, али морамо, и то чинимо, да чувамо успомену на жртве које смо положили за слободу и не смемо никада да заборавимо наше хероје и њихова одважна дела – поручио је министар Стефановић.
 
Заједно са министром одбране венац су положили и заменик команданта РВ и ПВО бригадни генерал Жељко Билић и командант 250. ракетне бригаде бригадни генерал Тиосав Јанковић, а пошту палим пилотима одала је и делегација Војске Србије предвођена командантом 98. ваздухопловне бригаде бригадним генералом Зораном Продановићем, градоначелник града Београд Зоран Радојичић, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и удружења која негују традиције ослободилачких ратова Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
06.04.2021
mp4 (85,26 MB)
Полагање венца
06.04.2021
mp4 (274,83 MB)
Обраћање министра Стефановића