Министарство одбране Републике Србије
 
22.03.2021.

Састанак министра Стефановића са амбасадором САД Годфријем и изаслаником одбране САД пуковником Шејом



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са амбасадором САД у Београду Ентони Годфријем и новим изаслаником одбране САД у Београду пуковником Кори Шејом.
 
Министар Стефановић пожелео је добродошлицу новом изасланику одбране и изразио очекивање да ће му претходна искуства која је стекао на дипломатским дужностима на Западном Балкану послужити и у службовању у наредном периоду. 
 
Стефановић је упознао саговорнике да Република Србија наставља да води балансирану политику одбране и ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са дугорочним стратешким опредељењем Републике Србије да задржи статус војно неутралне државе.

Министар одбране и амбасадор Годфри нагласили су значај сарадње у бројним областима, као што је Програм државног партнерства са Националном гардом Охаја, који је обострано важан и користан у свим сегментима билатералне војне сарадње, и истакли важне резултате које Србија постиже учешћем у мултинационалним операцијама.
 
Министар Стефановић изразио је забринутост због учешћа такозваних косовских снага безбедности на вежби „DEFENDER EUROPE 21“, коју организују НАТО и војска САД. Он је навео да ценимо што смо у партнерском духу обавештени о организацији и извођењу вежбе пре него што је почела, али да смо дубоко забринути јер је учешће такозваног Косова у њој у супротности са свим међународним актима.
 
Амбасадор Годфри истакао је да разуме забринутост Србије, иако две земље имају различите погледе по овом питању. Амбасадор је, такође, истакао да САД желе да наставе интензивну сарадњу са Војском Србије и изразио наду да би билатерална вежба две војске могла да се одржи већ током ове године.  
 
Саговорници су закључили да постоји интерес да се војна сарадња две земље настави и прошири на нове области и истакли значај билатералних одбрамбених консултација, чији је циљ усаглашавање стратешких смерница за унапређење сарадње у наредном периоду.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.03.2021
mp4 (73,53 MB)
Састанак