Министарство одбране Републике Србије
 
11.03.2021.

Министар Стефановић обишао компанију “Орао” у Бијељини



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас, заједно са министром привреде и предузетништва Републике Српске Вјекославом Петричевићем, компанију "Орао" за производњу и ремонт у Бијељини, на крају дводневне посете Републици Српској.

Стефановић се захвалио на срдачном дочеку и нагласио да је реч о стратешкој компанији која ремонтом мотора  продужава животни век наших "орлова" и на тај начин омогућава да наше Ратно ваздухопловство има веће капацитете да модернизује даље своју флоту.
 
- За нас је важна будућност. Хоћемо да разговарамо о томе како да наставимо даљу сарадњу, да она буде још интензивнија, затим како да обезбедимо нове лиценце и да не бринемо хоће ли постојати знање, способност и капацитети да се ремонтују мотори за наше авионе – рекао је министар Стефановић.
 
Он је нагласио да су данашњи разговори били веома конструктивни и усмерени на проналажење одговора на изазове, с обзиром на актуелну пандемију коронавируса, а у циљу да се обезбеди да ова компанија, која је једнако значајна и за Републику Србију и за Републику Српску, настави да добро ради.
 
Министар Стефановић изразио је велико задовољство дводневном посетом Бањалуци и разговорима које је имао током јучерашњег дана.

- После посете Додика Србији и  усаглашавања најважнијих стратешких питања, председник Вучић је подсетио да су данас Србија и Српска у најближим могућим односима. Ова дводневна посета била је посвећена важним активностима на нивоу одбрамбене индустрије. Оне су важне јер пружају стратешке могућности за  систем одбране Србије, али и одређене стратешке могућности за Републику Српску, попут нових радних места  – истакао је министар одбране и додао да је имао одличне разговоре са Додиком, премијером Вишковићем и министром Лукачем.
 
Министар Петричевић захвалио је министру Стефановићу на посети компанији „Орао“ и истакао да састанци одржани у протеклих месец дана довољно говоре о опредељењу влада Републике Српске и Србије по питању интензивирања сарадње у области наменске индустрије.
 
- Очекујемо наставак сарадње у наредних месец дана, где ћемо имати одређене конкретније ставове, а по питању реализације пројеката који су започети и неких за будућност - рекао је министар Петричевић.
 
Министри Стефановић и Петричевић састали су се са директором Младеном Стојановићем и руководством компаније “Орао” те обишли Спомен собу посвећену погинулим борцима радницима "Орла".

Предузеће “Орао” а.д. Бијељина једини је извршилац ремонта ваздухопловних турбомлазних мотора за авионе из оперативне употребе Војске Србије у региону, а вероватно и у светским размерама. Ремонт мотора односи се на моторе типа VIPER серије 600 произвођача Ролс Ројс, за авионе типа ОРАО и Г-4, а у мањем обиму и за моторе типа  Р13-300 и Р25-300 за авионе МиГ-21. У претходном периоду рађено је на освајању ремонта мотора РД-33 за авионе МиГ-29, укључујући оправке и испитивање мотора овог типа.
 
У претходном периоду остварен је значајан обим сарадње Министарства одбране Србије са заводом “Орао”. У Београду је прошлог месеца потписан уговор о ремонту мотора VIPER за авионе ОРАО и Супер Галеб Г-4, који ће омогућити оспособљавање додатног броја авиона типа ОРАО и Г-4 за коришћење у нашем Ратном ваздухопловству. Вредност уговора који су потписали представници Управе за логистику (Ј-4) Генералштаба Војске Србије, ЈП “Југоимпорт-СДПР” и ремонтног завода “Орао” је 3,7 милиона евра и реч је о једном од најзначајнијих појединачних уговора који Министарство одбране и Војска Србије имају са компанијом наменске индустрије из Републике Српске.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.03.2021
mp4 (164,25 MB)
Посета
11.03.2021
mp4 (263,26 MB)
Изјава министра Стефановића
11.03.2021
mp4 (143,85 MB)
Министар Стефановић: Србија и Српска у најбољим могућим односима
11.03.2021
mp4 (72,67 MB)
Изјава министра Вјекослава Петричевића