Министарство одбране Републике Србије
 
10.03.2021.

Састанак министра Стефановића са председавајућим Председништва БиХ Додиком у Бањалуци



Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас у Бањалуци, на почетку дводневне посете Републици Српској, са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком.  

Министар Стефановић истакао је да је реч о важној посети и захвалио се Додику на срдачној добродошлици.

- Ово је за нас важна посета. Оно што председник Вучић увек истиче, а што је истакао и у јучерашњем разговору са Додиком - да Србија има интерес, да хоће и да жели да настави да снажно инвестира у Републику Српску и да јачамо наше братске односе - истакао је министар Стефановић.

Он је додао да на то имамо право, по Дејтонском споразуму, нашим интерним актима и специјалним везама између Србије и Републике Српске, али је то најпре нешто што осећамо као потребу и желимо да чинимо.

Како је нагласио министар одбране, Додика је током данашњег сусрета упознао о важним темама које ће бити садржај разговора током два дана његове посете Републици Српској.

- Једна од важних тема су свакако могућности наменске индустрије Републике Српске. Ми већ имамо потписане уговоре, чији је износ око 20 милиона евра, а недавно смо и потписали уговор са "Орлом", у вредности од око 3,7 милиона евра, за ремонт мотора. Такође, разговараћемо са људима из "Космоса" и о томе шта можемо заједнички да урадимо на модернизацији Ремонтног завода на Палама. Имамо доста привредних активности у наредном периоду које ће свакако помоћи да људи у Републици Српској боље живе, али и да Војска Србије буде још ефикаснија и опремљенија - нагласио је министар Стефановић.

Стефановић је подсетио и на изузетну сарадњу са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и чињеницу да се на Војној академији тренутно школује 6 припадника МУП-а РС, као и да ће ускоро школовање на ВА у Београду завршити и први пилот Хеликоптерске јединице РС.

У зависности од пандемије корона вируса, у октобру би требало да се одржи заједничка вежба наше војске и Оружаних снага Босне и Херцеговине на Мањачи, подсетио је Стефановић.

Он је нагласио и да је важно што Република Српска улаже значајне напоре, као и цела Босна и Херцеговина, на побољшању здравствене ситуације.

- Сви морамо бити бољи, морамо радити на интензивнијој вакцинацији становништва и морамо сви у региону заједно радити и на очувању здравља и на побољшању услова живота за грађане - указао је министар Стефановић.

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик захвалио је министру Стефановићу на посети Републици Српској и за помоћ коју је Србија пружила за време пандемије коронавируса.

Он је, такође, истакао да је током данашњег сусрета било речи и о плановима будуће сарадње, у коју спадају сарадња у оквиру војног школства и наменске индустрије.

- Као српски члан Председништва и председавајући, захвалио сам се и за чињеницу да се у оквиру војног школског система у Србији школују и наши људи, који се укључују у структуре Оружаних снага Босне и Херцеговине и та пракса ће бити настављена. Данас смо разговарали о проширењу те сарадње и потребе да се ангажују људи на школовању везаном за управљање хеликоптерима, што је потреба нашег Министарства полиције – поручио је Додик.

Када је у питању наменска индустрија Додик истиче да је сарадња са Србијом веома важна јер омогућава опстанак многим фирмама.

- Морам рећи да многе наше фирме, бар оне мале преостале, не би могле да функционишу да није наруџби и сарадње са Србијом. Драго ми је што смо данас овде потврдили да ћемо наставити ту врсту сарадње и што су најодговорнији људи у области војске, на челу са министром, управо показали свој интерес за проширење те сарадње и ангажовање проширених могућности – рекао је Додик и додао да му је драго што ће делегација Министарства одбране и Војске Србије данас и сутра посетити важне компаније као што су „Космос“ у Залужанима и „Орао“ у Бјељини.

Он је подсетио и на план да припадници Војске Србије и Оружаних снага Босне и Херцеговине у будућности одрже војну вежбу на Мањачи.

- Ми смо покренули то питање већ у оквиру Председништва. Оквирна одлука за то постоји. Преостаје да се детаљи око свега тога договоре. Не морам поново рећи то што понекад делује као излаз за многе, али пандемија је тај оквир у којем ћемо се кретати и чим се створе услови ван пандемије та вежба ће се одржати овде, на Мањачи и мислим да је то добра прилика да се покаже добра сарадња Оружаних снага Босне и Херцеговине и Војске Србије – истако је Додик.

У делегацији Министарства одбране и Војске Србије која је присуствовала данашњем састанку били су и помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, в.д. помоћник министра за политику одбране бригадни генерал Предраг Бандић и начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.03.2021
mp4 (65,93 MB)
Састанак
10.03.2021
mp4 (424,58 MB)
Обраћање министра Стефановића
10.03.2021
mp4 (589,43 MB)
Обраћање председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика