Министарство одбране Републике Србије
 
03.02.2021.

Посао у Војнотехничком институту за стипендисте Министарства одбране



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је данас седам решења о пријему у радни однос у Војнотехнички институт стипендистима Министарства одбране. Стефановић је изразио задовољство што ови млади људи добијају посао у својој струци и што ће својим знањем и радом помоћи да војска буде још јача и ефикаснија.     

- Намера нам је да јачамо Војнотехнички институт и да ова реномирана установа добије пажњу коју заслужује. Нажалост, од установе која је некада имала и до 1.400 запослених, у неким претходним деценијама дошла је до веома скромног броја. Зато ћемо интензивно радити на повећању броја запослених, као и повећању њихових плата и наставити са исплатама стимулација, и тако показати да се знање и труд ових људи цене и вреднују – рекао је Стефановић.
 
Он је истакао да пријемом првих стипендиста Министарства у радни однос у ову установу, држава показује и да се залаже да млади људи нађу посао у својој земљи и да уважава њихово знање.
 
- Овај пријем је само први део. Планирамо да у наредних 30 дана запослимо још око 80 младих, а надамо се да ће их до краја године бити укупно 150, чиме ће Институт добити значајно појачање – нагласио је министар Стефановић.
 
Говорећи о будућности коју млади имају у Војнотехничком институту, министар одбране је подсетио и да су они који су радили, на пример, на пројекту развоја тенка М-84, управо захваљујући свом знању и раду, успели да кроз годишњу стимулацију добију уз плату још око 250.000 динара.

- То показује да се знање и рад цене, али хоћемо да то буде још значајније, да и млади истраживачи који се тек укључују у рад ове најелитније институције у Министарству одбране, која развија нове система наоружања и опреме, као и њихове искусније колеге осете снажну подршку свог министарства, своје државе, и то ће бити видљиво и ове и у наредним годинама – поручио је министар Стефановић.
 
Међу седам стипендиста који су данас добили посао је и Милан Вучковић, који ће у Војнотехничком институту бити запослен на месту истраживача. Завршио је војноиндустријско инжењерство, заједнички смер на Факултету инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу и Војне академије Универзитета одбране у Београду. Част му је, како каже, што је у року завршио студије и што је стекао услов да добије стипендију Министарства одбране.
 
- Војнотехнички институт ми пружа могућност да се и даље усавршавам и напредујем. Сада сам на докторским студијама на Факултету инжењерских наука у Крагујевцу на смеру Машинско инжењерство и управо ће ми Војнотехнички институт пружити прилику да се и даље усавршавам у области којом ћу се бавити - рекао је Вучковић.

Маријана Сталевић, која је такође данас добила решење о запослењу, завршила је смер војноиндустријско инжењерство и, као и њен колега Вучковић, тренутно похађа докторске студије на Факултету инжењерских наука у Крагујевцу. Она истиче да јој је одувек жеља била да ради у Војнотехничком институту те додаје да јој представља велико задовољство што је са колегама са факултета добила прилику да се заједно усавршавају у тој реномираној војној установи.
 
Војнотехнички институт Министарства одбране је институција која више од шест деценија гради свој идентитет, не само у Србији већ и иностранству. Формиран давне 1948. године, Војнотехнички институт је до данас развио и у оперативну употребу Војске Србије увео око 1.300 средстава наоружања и војне опреме.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.02.2021
mp4 (122,82 MB)
Уручење решења
03.02.2021
mp4 (218,15 MB)
Изјава министра Стефановића
03.02.2021
mp4 (65,5 MB)
Изјава стипендисте Милана Вучковића
03.02.2021
mp4 (46,7 MB)
Изјава стипендисте Маријане Сталевић