Министарство одбране Републике Србије
 
28.11.2020.

Председник Вучић: Захвалан сам свима који улажу много у нашу војску и верујем да ћемо додатним улагањима још оснажити нашу армијуПредседник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем, начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем и амбасадором Руске Федередације у Србији Александар Боцан-Харченком присуствовао је данас у нишкој касарни „Мија Станимировић“ приказу нових тенкова Т-72МС, добијених од Руске Федерације, којима ће бити опремљене јединице Копнене војске.

Након приказа и обиласка средстава и војне опреме, председник Вучић је истакао да је захвалан Руској Федерацији и председнику Путину на томе што су и овом донацијом помогли Србији.
 
- Данас сте могли да видите 11 нових тенкова Т-72МС. Наши тенкисти су задовољни, што сте могли и да чујете од њих. Тенкови имају и снажнију балистичку заштиту, овај експлозивно-реактивни оклоп, боље управљање и навигацију, све им је неупоредиво лакше и верујем да ће то значајно допринети већој борбеној готовости и интеропрабилности и опособљености наших снага – нагласио је председник Вучић додајући да је то значајан помак за нашу Копнену војску, уз претходно добијених 10 оклопно-извиђачких возила БРДМ-2МС.

Према речима председника Вучића, очекује се испорука још оклопно-извиђачких возила БРДМ и тенкова, као и додатно оснаживање наше војске, што ће допринети да „додатно оснажимо, учврстимо нашу идеју о војној неутралности, која је постала део наше стратегије одбране и безбедности, део наших политичких уверења, јер сматрамо да је најбоље да сами чувамо своје небо, земљу и реке и да увек будемо оспособљени за то да наша снага буде снажан превентивни фактор“.
 
- Заиста смо много тога направили и променили у последњих неколико година. Много тога очекујем и од министра Стефановића у наредном периоду. Очекујем то, због тога што још увек имамо одлив људи због нижих плата него што су у привреди, него што су на другим местима. Гледаћемо да направимо и ванредно повећање плата, посебно за војнике, односно разводнике, десетаре као и подофицире, да видимо како да њихову жељу и њихову мотивацију за останком у војсци оснажимо, ојачамо – нагласио је председник Вучић додајући да ће се пажња посветити и решавању стамбених питања под најповољнијим могућим условима.

Председник Републике је истакао да је захвалан припадницима војске што се труде и боре да сачувају углед српске војске и који су у тешким условима остајали и опстајали увек на бранику своје отаџбине.
 
- Очекујемо да ћемо већ у току 2021. године, осим пет процената које ће добити сви у јавном сектору, за војнике обезбедити већа примања – нагласио је председник Вучић, додајући да се нада да ће то успети упркос борбу са вирусом корона и тешкој економској ситуацији у целом свету.

Говорећи о новим тенковима, председник Вучић је истакао да су неупоредиво бољи од наших старих тенкова и да праве велику разлику на терену. Он је подсетио и да је много тога учињено у набавци опреме, обуће и одеће војника, као и у наоружавању наше војске - од ловаца „мигова 29“, обнове ресурса „Орлова“, Супергалебова, до нових хеликоптера Ми-35 и први пут „до зуба“ наоружаних хеликоптера Ми-17 и Х-145. Такође, најавио је да се очекује набавка противоклопног оружја, оптолектронских средства за ометање туђег деловања и подсетио да су у наоружање војске први пут уведени дронови, који су наоружани и који могу да изврше офанзивна дејства.

Свим војницима и људима који много улажу у нашу војску, председник Вучић је захвалио, као и руским пријатељима за помоћ коју нам указују, а која се огледа и у донацијама нашој војсци и у прилици да од њих купијемо оружје по пристојној цени, што је све резултат разговора које је имао са председником Руске Федерације Путином.

Одговарајући на питања новинара, председник Вучић је рекао да је војска понос Србије и да су машине које су добијене од руских пријатеља и председника Путина изванредне. Такође, истакао је да је лично поносан на Војску Србије, а министра Небојшу Стефановића, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића позвао да наставе да вредно раде и боре се за напредак наше војске.

У знак захвалности за лични допринос у опремању Копнене војске тенковима Т-72МС, као и за залагање и одлучност да Копнена војска буде савремена и моћна, председнику Вучићу и министру Стефановићу данас су уручене макете тог тенка.

Амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко истакао је задовољство због тога што су плодови сарадње између две земље видљиви и што се планови између председника Србије и Русије реализују, у овом случају у делу који се односи на опремање Војске Србије и јачање одбрамбених способности Србије.

- Неутрални статус највише је цењен кад једна земља може да штити саму себе. Ово није крај наше сарадње, већ почетак нове фазе сарадње у војној и војнотехничкој сферу. Русија ће радо наставити испоруке оклопних возила и друге врсте наоружања, како би Србија учврстила свој суверенитет, неутрални статус и независност, што ми поштујемо – рекао је амбасадор Боцан-Харченко и додао да је развој војнотехничке сарадње Србије и Руске Федерације важан због могућности развијања српске индустрије, привреде и војнотехничке производње.

Потпуковник Горан Јовановић из Управе за развој и опремање (Ј-5) Генералштаба Војске Србије истакао је да је руски тенк Т-72МС тренутно најбољи на Балкану и у ширем окружењу, додајући да је модернизација која је извршена на том тенку комплексна и да су му у односу на тенкове М-84, који су у оперативној употреби у нашој војсци, значајно унапређене све карактеристике, маневарске способности, оклопна заштита и ватрена моћ.

- Уградњом мотора од 840 коњских снага, повећана му је покретњивост. Наш тенк М-84 и основна верзија тенка Т-72 имају уграђене моторе од 780 коњских снага. Уграђен је, такође, и аутоматски мењач који омогућава возачу да лакше управља по маневарском земљишту и, у зависности од земљишта по којем се креће, има избор да бира да ли ће брзине мењати ручно или аутоматски – истиче потпуковник Јовановић, додајући да оклопна заштита која је уграђена на тенку Т-72МС успешно штити тенковску посаду од различитих врста пројектила.

Према његоим речима, суштина модернизације је и у оптоелектронским средствима, јер оптоелектронске нишанске справе уграђене на тенку омогућују командиру и нишанџији да даље и боље осмотре непријатеља, а самим тим и брже реагују на њега и да га пре погоде.

- Командир рукује са нишанском панорамском справом, која му омогућава осматрање око тенка 360 степени, независно од нишанџије и он захваљујући томе може успешно уочити циљ на даљинама више од шест километара. Нишанџија, такође, успешно може да оствари ватру на даљинама већим од шест километара, у зависности од врсте пројектила који користи – закључио је потпуковник Јовановић.

У касарни „Мија Станимировић“ присутни су могли видети тенкове Т-72МС и возила БРДМ-2МС у приказу тенсковске и оклопно-извиђачке чете на маршу, поседање елемената борбеног распореда  самоходне топ-хаубице 155 мм НОРА-Б52 МС, као и део оптоелектронских средстава које користе извиђачке јединице Војске Србије.

Након активности, заједно са припадницима војске, председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић и министар одбране Стефановић, присуствовали су ручку на којем је сервиран чувени „војнички пасуљ“.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.11.2020
mp4 (497,73 MB)
Обраћање председника Вучића
28.11.2020
mp4 (252,03 MB)
Обраћање амбасадора Руске Федерације Александар Боцан-Харченка
28.11.2020
mp4 (337,67 MB)
Приказ
28.11.2020
mp4 (217,91 MB)
Изјава потпуковника Горана Јовановића