Министарство одбране Републике Србије
 
29.09.2020.

Министар Вулин: Искреност помирења о коме говори Пленковић мери се казнама, а казни за злочинце из Варивода и Олује нема



"У Вариводама Пленковић није показао саучешће, да јесте изговорио би имена убица и казне на које су осуђени. У Вариводама Пленковић је још једном заштитио злочинце приказујући злочин над Србима као појединачни чин, а не политику геноцида која је из Хрватске протерала пола милона Срба рођених у Хрватској. У Вариводама Пленковић је пред гробовима побијених српских стараца поновио да су Срби рођени у Хрватској агресори на Хрватску. Реченица Пленковића да Срби морају признати да су се побунили против легално изабране власти је изговарана и 1941, и тада је након што се отцепио од Југославије, не питајући Србе, поглавник Павелић владао Хрватском, а Срби су убијани и протеривани. Разлике између 1991. и 1941. су само календарске, и узроци и поводи почетка грађанског рата у Хрватској су били исти, усташе", изјавио је министар одбране Александар Вулин коментаришући изјаву Андреја Пленковића на комеморативном скупу у Вариводама.
 
"Штета што се потпредседник Владе Хрватске Борис Милошевић није сетио да нешто каже у одбрану свог народа и да затражи одговорност за злочине без правдања Хрватаске протоком времена, али послушан и тих као на прослави Олује и није могао тако нешто да изговори. На гробове убијених српских мученика не долази се да се запали свећа у бојама хрватске заставе, већ са покајањем, признањем злочина и са именима и правоснажаним вишедеценијским казнама за усташке злочинце. Искреност помирења о коме говори Пленковић мери се казнама. А казни за злочинце из Варивода и Олује нема", поручио је министар Вулин.