Министарство одбране Републике Србије
 
27.09.2020.

Министар Вулин: Обустављањем војних вежби са партнерима и на истоку и на западу, Србија је сачувала своју војну неутралност



Упитан да прокоментарише шта ће се дешавати по истеку рока од шест месеци за који је Влада Републике Србије донеле одлуку о обустављању свих војних вежби са партнерима и на истоку и на западу, министар одбране Александар Вулин у Јутарњем програму ТВ Прва рекао је да сматра да је Србија том одлуком успела да сачува своју војну неутралност, а да је Европска унија тиме показала своје најгоре лице и да она политику уцена и притисака сматра потпуно легитимном.

- Ми смо овим сачували своју војну неутралност, зато што нисмо дозволили да Војска Србије постане фактор уцењивања. Да смо се повукли само из вежбе са Белорусијом, а наставили, рецимо, вежбу са Сједињеним Америчким Државама и Руском Федерацијом, значило би да је Белорусија "лош момак", да је Белорусија нешто лоше. Наравно да би нарушили своју војну неутралност – истиче министар Вулин.

Донета одлука је тешка, поручује министара Вулин и објашњава да такву одлуку није тешко бранити, колико је тежак начин на који је донета, јер је њиме морала бити одбрањена наша војна неутралност.

На питање шта ће се дешавати по истеку периода од шест месеци, министар Вилин поручује да ће његов предлог бити да се вежбе са страним партнерима наставе, јер сматра да војска која не вежба са другим војскама заостаје и губи пуно јер не види како се свет развија.

Министар Вулин је рекао да је његов предлог од пре неколико дана, упућен Министарству спољних послова, био да се српски војници повуку из мировних мисија.

- Министарство спољних послова мора да да своје мишљење па то онда иде на Владу. Ја сам предложио две опције, једна је да прекинемо све мировне мисије, а друга је да прекинемо само мисије са Европском унијом. То је сад ствар како ће се то проценити. У овом тренутку ван граница наше земље у мировним мисијама се налази 276 наших припадника. Највеће мировне мисије су у Либану и Централноафричкој Републици, оне су под командом Уједињених нација, а имамо их још које су под командом Европске уније. Сматрам да бар са Европском унијом треба прекинути мировне мисије, јер уколико хоћете да користите нашу војску као средство уцене према нама пријатељским земљама, онда нема потребе да вам ми чинимо број у вашим мисијама - поручио је министар Вулин.

- Видећемо шта ће рећи Министарство спољних послова, то је њихово суверено право да одлучи и да кажу како они то виде, како се то одражава на положај наше земље. Ми ћемо, наравно, прихватити сваку одлуку Владе Републике Србије и свако наређење врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, то је наш задатак, али мој став је да мировне мисије се Европском унијом треба прекинути. Кад већ хоћете да користите нашу војску против Белорусије или да нас користите као средство кажњавања некога, нема потребе да будемо са вама ни у мировним мисијама. Нађите неког другог - закључио је министар Вулин.