Министарство одбране Републике Србије
 
04.09.2020.

Министар Вулин: Истина о Другом светском рату је само једна и само су једни победници



- На данашњој конференцији говорили смо и о Другом светском рату, и исказано је велико поштовање према Србији и њеној жртви. Потписали смо Декларацију којом се обавезујемо и позивамо свет да престане да мења, да покушава да мења историју, јер историја о Другом светском рату и истина о Другом светском рату је само једна и само су једни победници у Другом светском рату и само су једни поражени – изјавио је министар одбране Александар Вулин након заједничке седнице министара одбране држава учесница Заједнице независних држава (ЗНД), држава чланица Шангајске организације за сарадњу (ШОС) и Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) на којој је учествовао као почасни гост на позив министра одбране Руске Федерације генерала армије Сергеја Шојгуа.

Министар Вулин је нагласио да “ми не допуштамо да се изједначе победници и поражени и не можемо и нећемо да прихватимо да је Вермахт и Црвена армија исто”.

- Ми не можемо и нећемо да прихватимо да било ко заборави колико је српски народ допринео победи над нацизмом. Такође, веома смо захвални Црвеној армији и сећању на борбу коју су водили са југословенским партизанима за ослобођење наше земље, али тражимо од целог света да то никада не заборави и да због дневне политике и слабљења старих савеза покуша да промени историју. Нисмо сви исти, не можемо сви бити исти, они чији су преци кукавички одлучили да буду на страни Хитлера, могу да се љуте на своје претке, али не могу да одузму право нама да будемо оно што јесмо, да будемо победници – поручио је министар Вулин.
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.09.2020
mp4 (90,47 MB)
Изјава министра Вулина