Министарство одбране Републике Србије
 
30.08.2020.

Тенкисти Војске Србије у полуфиналу Тенковског биатлона



Тенкисти Војске Србије после одлично вожене друге и треће индивидуалне трке, јуче и данас, пласирали су се у полуфинале „Тенковског биатлона“ Међународних војних игара у Русији, на коме учествују седми пут.

„Данас смо наступили у последњој, трећој индивидуалној трци, и имали одличан резултат, баш као и јуче у жестокој другој индивидуалној трци“, каже потпуковник Раде Адамовић, после којих је екипа Војске Србије изборила учешће у полуфиналу овогодишњег „Тенковског биатлона“.
 
„Тенкисти Војске Србије су индивидуалне трке возили у групи са Кином, Азербејџаном и Белорусијом по веома захтевној стази и остварили смо резултат који нам гарантује пласман у наредну етапу такмичења“, оцењује потпуковник Адамовић.
 
Екипе Србије и Азербејџана такмиче се на руским тенковима Т-72Б3, док се екипе Кине и Белорусије традиционално такмиче на својим тенковима.
 
Одлика индивидуалних трка, према речима потпуковника Адамовића, је јако захтевна стаза, добро гађање свих екипа и завидна вештина управљања тенковима.
 
За екипу Војске Србије наступиле су три посаде. У првој посади били су командир тенка поручник Душан Стеванчев, нишанџија десетар Ненад Стојановић и возач десетар Небојша Максимовић. Другу посаду чинили су комадир тенка поручник Душан Синадиновић, нишанџија разводник Доротеј Савић и возач разводник Немања Манојловић, а у трећој трци посаду су чинили командир тенка водник 1. класе Мирослав Николић, нишандџија десетар Богољуб Арсов и возач тенка разводник Бојан Марковић.
Досадашњи учинак наших тенкиста на такмичењу је јако добар, наглашава потпуковник Адамовић, што улива оптимизам у још успешнији наставак у борби за медаље.   
 
Полуфинална трка у којој наступа екипа Војске Србије на програму такмичења је 1. септембра.  Учествују све три посаде екипа, наизменично на истом тенку. Тенк Војске Србије и у тој трци биће жуте боје.

Задатак посада је да што брже савладају препреке на стази и реше ватрене задатке, као што су гађање из топа у покрету, спрегнутог митраљеза „ПКТ“ и противавионског митраљеза „Корд“. Према пропозицијама такмичења, свака посада вози четири круга током којих треба да погоди три топовска и три митраљеска циља, као и два циља противавионским митраљезом. У сваком кругу имају 15 противтенковских препрека, као што су противтенковски ров, вертикални зид висине 90 центиметара, водена препрека, мост, коси нагиб, минско поље, брдо, и тако даље. Најбоље постигнуто време критеријум је за пласман у финалну трку.
 
Финале „Тенковског биатлона“ одржаће се на полигону Алабино 5. септембра, када се свечаном церемонијом и затварају овогодишње Међународне војне игре. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.08.2020
mp4 (262,54 MB)
Квалификациона трка тенкиста Војске Србије