Министарство одбране Републике Србије
 
28.08.2020.

Неупоредиво бољи стандард припадника Министарства одбране и Војске Србије



Брига о стандарду и квалитету живота својих припадника последњих година један је од приоритета Министарства одбране и Војске Србије и свако ко веже свој живот за војску има разлога да верује да ће управо те институције бринути о њему и о његовој породици. Стандард припадника Војске Србије у знатној мери је побољшан и због тога је морал њених припадника на изузетно високом нивоу.  

Припадницима Министарства одбране и Војске Србије до сада су три пута повећане плате - у децембру 2017. године за 10 процената, а у јануару и новембру 2019. године за по девет процената. Увећана су и новчана примања свих војника, ученика и кадета, лица на стручном усавршавању. Такође, уведено је увећање основне плате за три процента за професионална војна лица која остваре 95 и више бодова на провери физичке способности. 
 
Увећана је и трупна дневница на 1.100 динара, а уведен је и додатак у висини од 10 процената основне плате за запослене у војноздравственим установама, због спровођења мера и активности током епидемије вируса Ковид-19.  

Знатно је побољшано стамбено збрињавање, имајући у виду да је на иницијативу председника Републике и врховног команданта Војске Србије од 2019. године почела изградња и продаја јефтиних станова припадницима снага безбедности у Нишу, Новом Саду, Крагујевцу, Краљеву, Врању, Сремској Митровици и  Београду. У децембру 2019. године ступио је на снагу нови Правилник о решавању стамбених потреба у Министарству одбране и Војсци Србије с циљем боље расподеле станова запосленим и пензионисаним припадницима у систему одбране.  

У оквиру унапређења стандарда запослених у Министарству одбране и Војсци Србије, кроз сарадњу са привредним субјектима Републике Србије, од 2017. године потписано је 75 уговора и споразума о сарадњи како би били омогућени попусти на цену робе или услуга и могућности плаћања на рате путем административне забране. Такође, Министарство одбране остварује сарадњу са привредним субјектима у областима туризма и рехабилитације кроз 30 потписаних уговора.  

Посебну област у оквиру иницијативе за побољшање статуса и стандарда припадника Министарства одбране и Војске Србије представља сарадња у области образовања. Са високим струковним школама потписано је девет споразума о сарадњи на основу којих је за одређен број деце запослених у Министарству одбране и Војсци Србије омогућено делимично или потпуно ослобађање плаћања школарине.  

Крајем августа 2019. године обезбеђено је осигурање запослених у Министарству одбране у Војсци Србије, свуда и на сваком месту, непрекидно 24 часа дневно, од последица несрећног случаја/незгоде и то у случајевима смрти и трајног губитка опште радне способности (инвалидитет), у складу са уговореним условима.   Уведена је солидарна помоћ за рођење детета запосленом у Министарству одбране и Војсци Србије у висини просечне зараде, а утврђена је и могућност доделе новчане честитке детету до 15 година живота за Нову годину. Уведене су и неновчане награде за боравак у објектима Министарства одбране и Војске Србије за одмор и рекреацију.  

Измене и допуне Закона о Војсци Србије обезбедиле су да професионални војник стекне право на старосну пензију, дата је могућност да се уговор о раду на одређено време закључује на временски период до три године и да се може обнављати, с тим да важност последњег уговора истиче крајем године у којој професионални војник, подофицир, односно официр навршава 53 године живота. Такође, дата је и могућност да се уговор о раду на одређено време лицима на појединим формацијским местима или одређених специјалности може обнављати до испуњења услова за одлазак у пензију прописаних законом којим се уређује пензијско и инвалидско осигурање.  

Повећана је старосна граница за пријем подофицира у професионалну војну службу, са 35 на 40 година и за пријем официра у професионалну војну службу са 40 на 45 година.  
Женама - војним осигураницима или супругама војних осигураника старосна граница за биомедицински потпомогнуто оплођење,односно вештачку оплодњу, померена је са 40 на 44 године живота, а уместо два покушаја уведена су четири бесплатна покушаја на терет Фонда СОВО.

Свим професионалним војницима обезбеђена су три комплета униформе и опреме и унапређен је визуелни идентитет увођењем нових елемената униформе и опреме. Део јединица Војске Србије опремљен је новим средствима борбене технике, моторним возилима и помоћном опремом, што је значајно унапредило квалитет услова рада у јединицама.  

Утврђени су и корективни коефицијенти за пилоте и летаче тако да су изједначене плате пилота и летача у Војсци Србије са пилотима и летачима у Министарству унутрашњих послова.  

Припадницима Војске Србије последњих година у потпуности је решено стање у служби, пензијско и инвалидско осигурање с бенифицираним радним стажом, надокнаде у случају смањене радне способности, повољнији услови за одлазак у пензију, социјална и здравствена заштита у самосталном и потпуно заокруженом систему војног здравства, школовање и усавршавање кроз рад и остале повољности. 

Министарство одбране и Војска Србије наставиће да воде бригу о својим припадницима и да предузимају мере како би људима који се свакога дана радом и пожртвованошћу одужују својој земљи и свом народу побољшали стандард и услове живота и рада.