Министарство одбране Републике Србије
 
18.08.2020.

Обележена 215. годишњица Боја на Иванковцу



Поводом обележавања 215. годишњице Боја на Иванковцу, делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је венац и одала почаст код споменика Миленку Стојковићу, на локалитету „Шанчеви на Иванковцу“ код Ћуприје.
 
Државну церемонију предводио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић.

Организатор државне церемоније је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Венце су положили представници општине Ћуприја, као и представници организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
 
Бој на Иванковцу, који се одиграо 18. августа 1805. године, представља једну од најзначајнијих и највећих победа Карађорђевих устаника, предвођених Миленком Стојковићем, у читавом раздобљу Првог српског устанка. То је, истовремено, и блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције. Остваривши победу у знаменитом Боју на Иванковцу српски устаници пружили су пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна столећа.
photoФОТОГАЛЕРИЈА