Министарство одбране Републике Србије
 
28.07.2020.

Министар Вулин: Сви припадници Војске Србије ангажовани у мировној операцији УН у Либану су добро



Поводом јучерашњег оружаног инцидента и размене ватре на спорном граничном подручју између Либана, Сирије и Израела, министар Вулин је обавио телефонски разговор са старијим националним представником контингента Војске Србије у мултинационалној операцији Уједињених нација UNIFIL у Либану, потпуковником Александром Станојевићем.

Том приликом, потпуковник Станојевић је упознао министра одбране да су сви припадници Војске Србије ангажовани у Либану добро и да нема повређених, да обављају своје редовне задатке и да јучерашњи догађај на подручју насеља Шеба фарме није имао утицаја на њихове свакодневне активности и рад. Српски мировњаци остају спремни да се несебично ангажују на очувању и изградњи мира у операцији UNIFIL и као такви су препознати од стране Уједињених нација и партнерских држава.
 
Старији национални представник је уједно известио министра одбране да се припреме за ротацију контингента Војске Србије у овој мултинационалној операцији одвијају по плану и да се повратак актуелног састава у земљу очекује у августу.
 
Припадници Војске Србије су учешће у мултинационалној операцији UNIFIL отпочели 21. децембра 2010. године и тамо су ангажовани са оружаним снагама Краљевине Шпаније и Републике Италије.