Министарство одбране Републике Србије
 
26.07.2020.

Председник Вучић у Сремској Митровици: Највећа наруџбина Војске Србије од домаће одбрамбене индустрије



 
- Овде у Сремској Митровици, у делу Прве бригаде наше војске, данас смо могли да видимо обученост, припремљеност, посвећеност и преданост у раду наших тенкиста, али да видимо и промене које уносимо у наше артиљеријско-ракетне јединице. Сматрамо да су артиљеријско-ракетне јединице један од најснажнијих делова наше армије. На почетку смо показали како то изгледа данас, али како је изгледало раније, а могли сте да видите и нове модуларне облике које радимо и где ћемо имати двоструко мање посаде, дакле двоструко мање ризика за губитак људских живота. Истовремено, све је аутоматизовано и највећим делом урађено у нашим српским фабрикама – од платформе ФАП-ове из Прибоја до ракета које ради „Крушик“ из Ваљева и „Прве петолетке“ из Трстеника без које бисмо мало тога могли да урадимо - истакао је председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић који је данас обишао 15. тенковски батаљон Прве бригаде копнене војске у касарни „Бошко Палковљевић Пинки“ у Сремској Митровици, у присуству министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића.

Посебно је важно, како је истакао председник Вучић, да ћемо до краја године имати 12 ПАСАРС-а у Војсци Србије.

- То су оруђа где ћемо имати и ракете са стране и 40 мм топове, дакле веома ефикасно оруђе и оружје, тако да гледамо да нашу индустрију у тешким условима, када Америка не улази у нове ратове као што је то увек био случај раније, када немате много тржишта за продају оружја, онда гледамо како и на који начин да оснажимо своју војску – рекао је председник Вучић и нагласио да је то истовремено важно за нас, јер не можемо да пратимо поклоне и донације које поједине НАТО земље у окружењу добијају од Немачке, Сједињених Америчких Држава и других земаља и „онда морамо сами да се боримо, сами да чувамо свој мир и своју будућност“.

- Поносан сам на наше официре, подофицире, војнике. Без обзира на повећања плате у војсци у претходних четири, пет година, и даље то нису услови којима бисмо сви ми могли да будемо задовољни и верујем да ти услови могу да буду значајно бољи у будућности. У сваком случају хвала им – поручио је председник Републике.

Он је говорио и о новим хангарима у касарни у Сремској Митровици, која је била бомбардована 1999. године и како је нагласио „готово чудом да је опстала на било који начин у нашем систему“.

- Сада први пут имамо хангаре за наше тенкове, по тенковима смо свакако убедљиво најснажнији у окружењу. Постоје ствари у којима смо изузетно снажни, то су ракетна артиљерија, тенковске јединице гусеничари, значајно смо ојачали Ратно ваздухопловство и ПВО, то је 20 према један у односу на оно што смо имали пре седам, осам, девет и 10 година и још није довољно снажно како очекујемо. Зато ћемо развијати даље и бомбардерски део наше авијације и ловачке авијације, али и најсавременија оружја и оруђа противваздушне одбране. Много тога је пред нама, претходних дана смо правили анализу ситуације око нас и невероватно је како сви око нас проналазе новац иако им јавни дуг драматично расте. Проналазе новац за куповину оруђа и оружја. Ми као војно неутрална земља желимо да сачувамо своју војну неутралност, то значи да сами бринемо о свом небу, о својој земљи, да будемо „свој на своме“. Улагаћемо новац, верујем да ћемо, не желећи да учествујемо у било каквој трци, увек моћи да гарантујемо сигурност, стабилност и мир, јер што сте јачи то ћете имати снажнија превентивна дејства на онога који мисли да би могао војном агресијом да изврши политичке циљеве против наше земље – истакао је председник Вучић и додао да ћемо бити довољно снажни и да ће додатна значајна финансијска средства бити уложена у нашу одбрамбену индустрију.

Он је рекао и да су јуче вођени разговори са представницима „Југоимпорта“, с акцентом на куповину већег броја точкаша и „лазара“ и „милоша“, али и наших хаубица „нора“ до 155 мм које имају убитачно дејство и које могу да погађају и до 40 км без грешке, а наручена је и највећа наруџбина Војске Србије од домаће индустрије.

- Пошто је мање ратова у свету, имаћемо и са другим компанијама разговоре – од „Крушика“ за гранате и ракетну артиљерију, „Слободе“ Чачак и „Првог партизана“, јер ће наше јединице више да вежбају, 7,62 мм већ имамо стотине милиона метака, у резерви очекујемо да имамо још, мораћемо снажније да производимо не само 7,9 мм, већ 12,7 мм како би и „Узићи“ били у плану и надам се да ће то до краја године да буде завршено – рекао је председник Републике који је на крају обраћања захвалио војницима на топлом дочеку.

- Топао и срдачан дочек је тај када видите да су људи спремни и честитам команданту Насковићу. Одлично је војску припремио, а ја сам их изненадио и тражио да буду спремни за један дан и видим да и Срем и Војводина и Београд, што се тиче наших оклопних гусеничара, немају због чега да брину – закључио је председник Вучић.   

Одговарајући на новинарско питање о опремању у региону, председник Вучић је истакао да смо ми изабрали да сами одлучујемо о свом небу и о својој земљи и сами имамо обавезу да чувамо своје небо. Како је нагласио, много је тешко развијати скупу ловачку авијацију, а ми смо обновили добрим делом бомбардерску авијацију.

- Имамо 10 потпуно модернизованих „Орлова“, имамо Супер Г4 и Г4 које можемо да користимо у бомбардерским акцијама. Међутим, то мора да буде много снажније и много јаче. Када дижете бомбардере ви изнад њих морате „ер полисингом“, ловачком авијацијом, ако бомбардери иду на две до три хиљаде метара, изнад тога морате ловцима, најбржим и најмоћнијим авионима, да обезбедите сигурност и ти људи морају да брину само о ватри са земље да се случајно не осете угрожени из ваздуха – нагласио је председник Вучић додајући да ћемо додатно морати да ојачамо и бомбардерски и ловачки део авијације, као и да купимо неке од мултифункцоиналних, односно ловачко-бомбардерских авиона.

У складу са тим, додао је председник Вучић, покренуте су одређене иницијативе и тражиће се јачање тих наших јединица, као и што ће се тражити даље јачање наших противваздушних капацитета.

Председник Вучић је подсетио да данас имамо 10 исправних МиГ 29, а за два до три месеса очекујемо да ћемо имати 14 исправних, додајући да је ситуација код нас по том питању много боља него што је била.

Председник Вучић, министар Вулин и генерал Мојсиловић присуствовали су приказима способности тенковске чете, способности ватреног вода вишецевних лансера ракета 128 мм М77 „Огањ“, приказу модернизоване артиљеријске батерије система „Огањ“ и практичне обуке тенковске чете.

Обиласку су присуствовали и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, начелник Оперативне управе генерал-мајор Желимир Глишовић и командант Прве бригаде бригадни генерал Зоран Насковић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.07.2020
mp4 (506,06 MB)
Обраћање председника Александра Вучића
26.07.2020
mp4 (235,33 MB)
Одговор председника Вучића на новинарско питање о опремању
26.07.2020
mp4 (550,52 MB)
Обилазак