Министарство одбране Републике Србије
 
13.06.2020.

После 40 година отворена нова фабрика у КуршумлијиМинистар Вулин: Одбрамбена индустрија Србије показује колико је драгоцено сачувати је
 
Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас отварању производног погона у оквиру прве фазе изградње Фабрике за машинску обраду метала у склопу Фабрике Одбрамбене индустрије Србије "Борбени сложени системи Д.О.О" у месту Пљаково код Куршумлије.

Реч је о инвестицији у вредности од 8,5 милиона евра за реализацију прве фазе која је обухватила изградњу објекта и опрему. У новим објектима укупне површине од око три хиљаде квадратних метара запослено је 80, а у наредне две године, завршетком планираних радова, очекује се да ће бити запослено око 300 радника. Нови погон фабрике "Борбени сложени системи" у Куршумлији изграђен је на основу исказане потребе за производњом већих серија оклопних борбених возила „Милош“.
 
Министар Вулин је, након обиласка, у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића честитао свим грађанима Куршумлије, свим запосленим у компанији Југоимпорт-СДПР и свим грађанима Србије отварање првог погона у Куршумлији после 40 година.
 
- Када је 2012. године Александар Вучић постао министар одбране, одбрамбена индустрија Србије је била спремна за отпис, била је спремна за продају или за гашење. Те 2012. године, председник Вучић је донео одлуку да ће цела држава учинити све што може да одбрамбена индустрија Србије поново почне да ради, да почне да се такмичи на светском тржишту, да почне да запошљава наше људе. Ево данас видимо колико смо успешни, данас видимо колико је та одлука била далекосежна, данас видимо колико је та одлука била исправна. Одбрамбена индустрија Србије је наша, српска је, запошљава српске раднике, инвестира у Србију и бори се на светском тржишту српском памећу и српским знањем са највећим и најкомпликованијим системима на свету - нагласио  је министар Вулин.
 
Одбрамбена индустрија Србије, истакао је министар одбране, на овај начин показује колико је драгоцено и значајно сачувати је, колико је важно да буде ту. 

- Војска Србије је срећна када види да је наша одбрамбена индустрија у стању да произведе најсложеније борбене системе. Када се опремате од својих фабрика, када опрему, средства, оружје и оруђе, производе наша памет и наши радници, онда и сваки динар који се издвоји, динар који ће остати у Србији, помоћи ће људима да боље живе, помоћи ће им да остану овде, да стварају своју Србију. Чврсто делим уверење председника Вучића да Србија треба да буде војно неутрална, да треба да буде самостална, способна да се брани. Али да би била војно неутрална, самостална и способна, она мора да има и индустрију која је у стању да је опреми и да је наоружа. Хвала вам за то што ћете радити и што сте већ урадили, хвала за труд, за стрпљење, за упорност и хвала што сте веровали својој земљи и у тешким временима били уз своју државу. Сада је ваша држава ту за вас и због вас - истакао је министар Вулин.
 
Он је поручио да су ово дани развоја, дани борбе да сачувамо мир и стабилност, а ако то будемо сачували, како је додао, биће још много оваквих фабрика.
 
- Све зависи од нас, ми сами одлучујемо - закључио је министар Вулин.
 
Према речима директора компаније Југоимпорт-СДПР Југослава Петковића, данас је за Куршумлију велики празник, јер се после скоро 40 година отвара неки производни погон у Куршумлији.
 
- То је велики дан. Новозапослених је 80, већ за годину дана биће двоструко више, а на крају треће фазе, надам се, више од 300 људи – рекао је Петковић и новозапосленима пожелео добродошлицу у “породицу радника Југоимпорт-СДПР“.
 
Како је истакао, од 2012. године, када су преузели одговорност кренули су путем који је зацртала Влада и тадашњи министар одбране а данас председник Републике и то је био „пут само у једном смеру“.
 
- Његова визија била је јасна – да кроз отварање нових радних места, кроз подизање привреде, индустрије, ми можемо доћи до напретка и да није довољно да Србија само побеђује у спорту, већ да можемо бити најбољи и у расту бруто домаћег производа, да можемо бити најбољи у знању, марљивости и труду. Као што видите, та визија је преточена у дело и једно од тих дела је управо ова фабрика. А било их је много, низали смо победу за победом, фабрику за фабриком – закључио је директор Петковић. 

Према речима председника општине Куршумлија Рaдољуба Видића, у јулу прошле године председник Вучић покренуо је иницијативу и успео да убеди руководство Југоимпорт-СДПР-а да започне изградњу фабрике у Куршумлији.
 
Камен темељац за изградњу фабрике положен је 12. октобра, подсећа Видић и додаје да су овај период обележила и два месеца ванредног стања.
 
- Тако се ради у Србији када је за кормилом председник Александар Вучић. Ми поносно сада стојимо у овој прелепој фабрици које је заиста будућност Куршумлије, а поготово што знамо да ће овде да се изгради још четири, пет оваквих хала и упосли око 300 радника - поручио је Видић, нагласивши да је у протеклих осам година уз помоћ Владе Републике Србије реализовано доста инфраструктурних пројеката.
 
У име запослених, окупљенима се обратила и Сања Миљковић из Куршумлије, која је одлучила да свој живот и каријеру гради у том граду.

- Пресрећна сам што вам се данас у име свих Куршумличана могу захвалити што сте нам пружили прилику да почнемо са радом у новој фабрици "Борбених сложених система" овде у Куршумлији. Нашем председнику Александру Вучићу желим да пренесем неизмерну захвалност у име свих мојих колега и суграђана, што можемо баш овде да наставимо да живимо и да се развијамо. Спремни смо да оправдамо ваше поверење пуни оптимизма и воље за радом - поручила је Сања Миљковић.
 
Током данашњег обиласка, пословодство фабрике министру одбране и начелнику Генералштаба представило је производни програм, као и наредне фазе развоја тог погона, а представљено је оклопно возило "Лазар" и борбено оклопно возило "Милош" са посадама припадника Војске Србије опремљених новим комплетима борбене опреме.
 
Отварању су присуствовали помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, државни секретар Бојан Јоцић и заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.06.2020
mp4 (207,63 MB)
Обраћање министра Вулина
13.06.2020
mp4 (124,53 MB)
Обраћање директора Југоимпорт-СДПР Југослава Петковића
13.06.2020
mp4 (86,87 MB)
Обраћање председника општине Куршумлија Радољуба Видића
13.06.2020
mp4 (54,14 MB)
Обраћање Сање Миљковић
13.06.2020
mp4 (232,64 MB)
Обилазак