Министарство одбране Републике Србије
 
10.06.2020.

Полазници ВСБО и ГШУ на 21. годишњицу завршетка НАТО агресије обишли изложбу "Одбрана 78"



Министар одбране Александар Вулин заједно са полазницима Високих студија безбедности и одбране и Школе националне одбране обишао је данас изложбу Министарства одбране и Војске Србије „Одбрана 78“ у Музеју Града Београда, поводом обележавања 21. годишњице завршетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

Током обиласка, министар Вулин представио је најзначајније сегменте ове поставке указујући да је изложба “Одбрана 78” начин да се оно што се догодило 1999. године сачува од заборава и рекао "да не смемо дозволити никада да се заборави НАТО агресија, јер уколико заборавимо поновиће се неком другом."
 
Међу полазницима Девете класе ВСБО који су данас обишли изложбу била је и народна посланица Марија Обрадовић, која је након посете нагласила да „горак утисак дуго треба да остане у нама“.
 
- Свакодневница нас одвлачи у неком другом смеру, али важно је да што више људи погледа ову поставку. Прошло је много времена од 1999. године, много је генерација рођено које ће носити тежак осећај страдања становништва на Косову и Метохији током бомбардовања. Намерно говорим грађана, становништва са те територије, не говорим да су то искључиво Срби, иако смо ми у највећем броју жртве. Говорим о светском злочину који је однео велики број жртава, посебно деце и младих, недужног становништва – истакла је Марија Обрадовић и поручила да се таква врста злочина понавља и на другим местима, али у срцу Европе „оно што се нама догодило 1999. године је нешто што није забележено“.

Она је изјавила да је као полазница Девете класе ВСБО поносна што је данас са колегама и министром одбране евоцирала успомене на све што се догодило и што „не смемо да допустимо да се догоди никада у свету“.
 
- Ово је и значајна лекција за све нас који се озбиљно бавимо политиком и који смо у сектору безбедности да добро размишљамо о будућим потезима и одлукама у ком смеру ће ићи тај сектор. Оно што су геополитичке околности и спољнополитички односи Србије у овом тренутку не могу да буду једини мотив за доношење одлука, морамо да будемо свесни прошлости – поручила је Марија Обрадовић.
 
Посебне утиске са обиласка изложбе “Одбрана 78” понео је и полазник 63. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране потпуковник Бранко Мићановић, припадник 549. моторизоване бригаде, на дужности командира прве топовске батерије. Учесник је борбених дејстава на простору Косова и Метохије од 1995. па до 1999. године, до дислокације јединице са тог простора, а учесник је и битке на Паштрику.
 
- Оно што је за мене овде оставило упечатљив утисак је да, првенствено, евоцира успомене на све оне догађаје и оно што је преживљено у том периоду – нагласио је потпуковник Мићановић, који је позвао све грађане да посете ову изложбу, коју, како је нагласио, осликава део онога што су наши борци преживели.
 
Један од полазника Девете класе ВСБО Иван Мијаиловић рекао је да је данас видео све што не смемо да заборавимо - жртве НАТО агресије и све јунаке који су на витешки начин изнели борбе и одбранили част и слободу нашег народа и додао да је „у историји српског рода да се бранимо и боримо за слободу“.

- Човек не може да остане равнодушан када обиђе поставку, када види све слике, нашу децу и младост која је утихнула и сада имамо прилику само на фотографијама да их видимо. Макете, бол, жртве и туга који су овде приказани, одраз су одговорне власти која је створила предуслов да сви наши грађани имају право и могућност да дођу и виде све ово. Моја препорука је да сви ђаци дођу да виде поставку, али да дођу и сви они који говоре о нама као о народу који није вредан много чега, како би могли да виде шта су све учинили једном, по броју малом, али великом народу као што је наш српски народ – рекао је Мијаиловић.  
 
Пре 21 годину на Савезну Републику Југославију извршена је НАТО агресија. Ваздушна кампања 19 земаља чланица западне војне алијансе под називом „Савезничка снага” почела је увече 24. марта 1999. године. За 78 дана, колико је трајала агресија, убијено је, теже и лакше рањено велики број припадника војске, полиције и цивила. Агресија је окончана Војнотехничким споразумом из Куманова и потписивањем резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.
 
Изложба на јединствен начин приказује херојску одбрану земље током 78 дана НАТО агресије, која је почела нападом на СР Југославију 24. марта 1999. године, без одобрења Савета безбедности Уједињених нација и посвећена је страдалим припадницима војске, полиције и цивилима, међу којима је, нажалост, било и много деце.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.06.2020
mp4 (72,77 MB)
Изјава потпуковника Бранка Мићановића
10.06.2020
mp4 (129,1 MB)
Изјава народне посланице Марије Обрадовић
10.06.2020
mp4 (131,61 MB)
Изјава Ивана Мијаиловића
10.06.2020
mp4 (59,35 MB)
Обилазак изложбе