Министарство одбране Републике Србије
 
10.06.2020.

Министар Вулин: НАТО агресија не сме да се заборавиПоводом обележавања 21. годишњице завршетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, министар одбране Александар Вулин положио је данас венац крај спомен-обележја “Гласник са Стражевице”, на брду Стражевица у Београду.

У делегацији Министарства одбране и Војске Србије која је положила венац били су командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић и начелник Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић.
 
После полагања ловоровог венца с лентом у боји заставе Републике Србије, на којој је исписано "Жртвама НАТО агресије - Министарство одбране и Војска Србије", министар Вулин поручио је да су пре 21 годину завршена непријатељства – НАТО агресија је престала.
 
- Није нажалост престала онако како би морала – казном за оне који су извршили агресију на суверену и слободну земљу. Није завршена тако што је простор Косова и Метохије очишћен од терориста, убица и агресора, завршено је онако како је сила одлучила да буде завршено. Војска Југославије, сви грађани Савезне Републике Југославије у то време дали су свој херојски максимум. Борили смо се, нисмо били поражени, НАТО агресор није успео на копнени начин да уђе на наш простор. Огромна премоћ 19 најразвијенијих земаља света однела је превагу и ми смо морали да се повучемо с простора Косова и Метохије – истакао је министар одбране и додао да је од момента када су се Војска Југославије и државни органи тадашње Југославије повукли с простора Косова и Метохије до данас убијено око 1.000 Срба и за то нико није одговарао.

- Протерано је 250.000 Срба. За то нико није одговарао. У међувремену се десио погром 17. марта 2004. године када је убијено 16 људи и протерано још око 6.000 људи – нико није одговарао. Ни данас нико не одговара за “жуту кућу”, за убиства Срба, за протеривање, за трговину органима, за нарко картел који је завладао простором Косова и Метохије. На нама је да подсећамо, да питамо, да никада не заборавимо, јер ако ми будемо допустили да се НАТО агресија заборави – поновиће се. Поновиће се у некој другој, малој, слободној земљи, а тај злочин човечанство не заслужује да види. 1999. године завршен је најкрвавији век у историји човечанства страшном и крвавом НАТО агресијом – поручио је министар Вулин.
 
Командант 210. батаљона везе мајор Миодраг Ђокић истакао је да су на брду Стражевица на почетку НАТО агресије погинула два припадника 210. батаљона везе, заставници прве класе Властимир Лазаревић и Владимир Вујовић. Он је подсетио да су заставници Вујовић и Лазаревић на том месту страдали од НАТО бомби испаљених с велике удаљености.
 
- Спомен обележје “Гласник са Стражевице” подигнут је у јулу 2002. године и након завршетка НАТО агресије обележавамо Дан сећања на овом месту. Брдо Стражевица је током НАТО агресије за 78 дана укупно гађано 34 пута. Све време током НАТО агресије 210. батаљон везе, с јединицама и Комадом РВ и ПВО извршавао је задатке телекомуникационо-информатичког обезбеђења за потребе команде јединица РВ и ПВО - истакао је  мајор Ђокић.

Венце и цвеће крај спомен-обележја положили су представници Војске Србије, припадници 210. батаљона везе и чланови породица припадника Војске Савезне Републике Југославије заставника прве класе Властимира Лазаревића и Владимира Вујовића, који су на Стражевици погинули 27, односно 28. марта 1999. године.
 
Брдо Стражевица је место које је највише гађано током НАТО агресије 1999. године. На врху брда налазиле су се радарске антене које је НАТО авијација даноноћно гађала, а припадници ПВО стално поправљали и изнова постављали. Споменик “Гласник са Стражевице” чува сећање на погинуле на том задатку и на херојску одбрану Србије и СР Југославије током 78 дана НАТО агресије 1999. године.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.06.2020
mp4 (138,63 MB)
Изјава министра Вулина
10.06.2020
mp4 (64 MB)
Изјава мајора Миодрага Ђокића
10.06.2020
mp4 (73,05 MB)
Полагање венаца