Министарство одбране Републике Србије
 
09.06.2020.

Министар Вулин: Не могу се изједначити они који су се за слободу борили и они који су слободу одузели



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је свечаности поводом доделе државних јубиларних медаља “75 година од победе у Великом отаџбинском рату”, која је одржана данас у Руском дому у Београду.

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан Харченко медаље је доделио ратним ветеранима Другог светског рата, а у наставку церемоније минутом ћутања одата је пошта свим жртвама тог рата.
 
Како је истакао министар Вулин обраћајући се окупљенима, пре 75 година југословенски партизани су нас уписали на победничку страну света и заједно са Црвеном армијом, могли су да кажу да је зло побеђено и чврсто су веровали да је зло побеђено заиста и заувек.
 
- Пре 75 година свет је имао очи пуне ужаса Јасеновца, Аушвица, Дахауа и пре 75 година нико није могао ни да помисли да ће се ужас из очију света једном избрисати и да ће избледети и да ћемо доћи у време и пред генерације којима ћемо морати упорно, и стрпљиво да доказујемо како је свет тада изгледао, ко је био победник, а ко поражени, да ћемо доћи у тренутак и време када ћемо морати да објашњавамо и доказујемо да су жртве-жртве, а агресори-агресори. Зато је важно и вредно стајати данас пред вама, јер ви сте доказ шта је била истина и да је ваша генерација уписала наш народ и нашу земљу на бољу страну света – на једину исправну страну света, тамо где су Срби и Руси одувек били. Тако је било, тако ће и бити – истакао је министар одбране.

Према његовим речима, тешко је поверовати да данас морамо да објашњавамо, да доказујемо, да се боримо „да усташки поздрав „за дом спремни“ не сме и не може имати право грађанства и не сме и не може се изговарати међу цивилизованим и слободним људима“.

- Тешко је поверовати да је прошло само 75 година, а да ми морамо да објашњавамо да нису сви били исти и да не можете изједначити оне који су скоро уништили планету Земљу или Хитлеров Вермахт и Црвену армију, да не можете изједначити оне који су се за слободу борили или оне који су слободу одузели. Прошло је само 75 година, ви сте још увек живи, а планета чека одговоре као да је могуће другачије тумачити Други светски рат, као да је могуће Русе и Србе, југословенске партизане и Црвену армију ставити на страну поражених. Ваша генерација нас је ставила међу победнике. Моја генерација не сме дозволити да та победа постане упитна и да се о њој другачије мисли, да се умањи, да се изгуби. Није довољно 75 година да бисмо рекли - сви смо били исти. Нисмо и Срби нису међу оним народима који допуштају да им поново пишу историју, зато што дневна политика сматра да би тако било боље или другачије. Српски народ се борио за своју слободу, захвалан је југословенским партизанима на величанственој победи, као што је захвалан Црвеној армији што нам је бескрајно помогла да ослободимо наш главни град и добар део наше земље – рекао је министар Вулин и додао да „ми не спадамо међу оне народе којима је неко други донео или даровао слободу“.

Министар одбране је оценио да се свако поноси или стиди својих предака, али не може да оспори истину о Другом светском рату. „Нека нико не покушава да мом народу одузме његово место међу победницима, јер то место сте ви изборили“.

- Нека је слава свима онима који нису са нама, слава борцима, херојима, нека је слава свим оним свесним жртвама за будућност наше земље, за слободу у којој живимо и нека нико не заборави – Срби нису међу оним народима који ће дозволити да им неко пише другу историју или да им неко бира пријатеље. Срби памте, поштују, Срби су доказ да свака генерација у историји нашег народа је за мир спремна да учини скоро све, а да за слободу учини баш све – закључио је министар одбране.
Говорећи о значају данашње церемоније доделе државних медаља ветеранима, амбасадор Боцан-Харченко нагласио је да је реч о једном у низу догађаја у оквиру обележавања 75. годишњице победе над фашизмом, у знак великог поштовања према ветеранима, према којима “имамо неисплативи дуг”.

- Ви сте пример који ће бити увек испред нас, јунаштва, истрајности, посвећености и чврстог става у корист живих и у корист истине. Са Србијом, ми смо заједно и што се тиче меморијалних ствари и борбе против ревизије историје, исто као што смо били у годинама Другог светског рата – рекао је амбасадор Боцан-Харченко, честитајући ветеранима 75. годишњицу победе над фашизмом и додајући да данашњи догађај има посебан значај јер је одржан у сусрет обележавању националног празника – Дана Русије.
 
Церемонији су присуствовали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, представници СУБНОР-а Србије и ветерани.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.06.2020
mp4 (344,31 MB)
Обраћање министра Вулина
09.06.2020
mp4 (96,65 MB)
Обраћање амбасадора Руске Федерације Александар Боцан-Харченка
09.06.2020
mp4 (91,57 MB)
Свечаност