Министарство одбране Републике Србије
 
04.06.2020.

Припадници 63. падобранске бригаде извели ноћни скок са 4500 метара
Министар Вулин: Падобранци су опремљени најсавременијим опремом
 
Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, обишли су вечерас припаднике 63. падобранске бригаде, који изводе обуку на Војном аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровић" у Нишу.  

Министар Вулин потврдио је да ноћни скокови представљају најзахтевнији и најсложенији део обуке. 
 
- Оно што је вечерас урађено изнад града Ниша не може да уради сваки падобранац, а онај који може, он може за себе да каже да је достигао максимум у свом развоју и послу. Ноћни скок у отежаним условима, под ветром и тешким временским приликама, доказ је да су ови људи прошли најсложенију обуку, и да су у стању да изведу баш све што један падобранац може да уради - истакао је министар Вулин.
 
Он је додао да су падобранци опремљени најсавременијим падобранима и најбољом могућом опремом. 
 
- Улагали смо и у њихов животни стандард, подигли смо ниво њихове јединице - од батаљона враћени су на ниво бригаде, али они све то враћају и показују колико вреди у њих улагати - рекао је министар одбране, који је искористио прилику да захвали и начелнику Генералштаба Војске Србије што је вечерас био ту и што је "допринео да 63. падобранска бригада буде то што јесте". 

Капетан Младен Стаменковић, командир чете за обуку падобранаца у 63. падобранској бригади, вечерас је био у улози руководиоца падобранских скокова.
 
- Малопре смо извели скок техником високог искакања и високог отварања. Искочили смо с висине од 4,5 хиљада метара, изнад Прокупља, тридесетак километара од десантне просторије. Возили смо се отвореним падобранима и приземили на десантну просторију на аеродрому - истакао је капетан Стаменковић који је потврдио да је реч о типу обуке који се практикује у склопу "више падобранске обуке" у 63. падобранској бригади, али се и након тога редовно изводи, кроз падобранске скокове. 

Најсложенијем делу обуке, ноћном скоку падобраном са велике висине, прелетом с личним наоружањем и опремом, вечерас је присуствовао и заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.06.2020
mp4 (79,45 MB)
Изјава министра Вулина
04.06.2020
mp4 (50,48 MB)
Изјава капетана Младена Стаменковића
04.06.2020
mp4 (164,7 MB)
Падобрански скокови