Министарство одбране Републике Србије
 
25.05.2020.

Министар Вулин: Војници мартовске генерације показали су огроман потенцијал наше војскеМинистар одбране Александар Вулин обишао је данас војнике на добровољном служењу војног рока генерације "Март 2020", у касарни "Аеродром" у Сомбору, где је присуствовао делу обуке у гађању из пешадијског наоружања.
 
Према речима министра Вулина, војници мартовске генерације осим што су показали изузетне резултате када је у питању обука, показали су и огроман потенцијал наше војске, али и оно што је најважније - показали су какви су људи.

- За време Ковида-19 ниједан војник мартовске класе није одустао, ниједан није напустио војску и све време су били тамо где је било најтеже и најпотребније.

Ниједан војник мартовске класе није био инфициран. Сви су добро и здрави, на радост својих родитеља и на понос своје војске, а највећи део њих се определио да своју професионалну каријеру настави у редовима војске - поручио је министар Вулин.
 
Због показаног квалитета и залагања, врховни командант Војске Србије Александар Вучић наградио је војнике мартовске генерације ванредним унапређењем у прве чинове, подсећа министар Вулин и додаје да ће највећи број војника те генерације остати у нашој војсци, како каже "на понос војске, јер не може да буде лепше вести него када чујете да млад човек хоће да остане овде."
 
О стању у јединици и на територији гарнизона Сомбор, министра је за време данашње посете информисао командант Првог центра за обуку Команде за обуку потпуковник Радован Миладиновић. Он је, такође, упознао министра и са мерама предузетим у циљу спречавања ширења вируса Ковид-19, као и тежишним задацима за наредни период.

За обученост војника мартовске генерације у гађању пешадијским наоружањем потпуковник Миладиновић истиче да је одлична, пре свега због правилног рада са средствима, а затим и због резултата гађања.
 
- Налазимо се на стрелишту касарне "Аеродром" где војници на служењу војног рока генерације "Март 2020" извршавају припремно гађање из ручног ракетног бацача. То је уједно и круна обуке, с обзиром да их након тога очекује друга провера физичких способности и такозвана евалуација индивидуалне обучености, након које се упућују у јединице Војске Србије, на други период служења војног рока - рекао је потпуковник Миладиновић.
 
Мотиви због којих се разводник Анета Манојловић из Панчева пријавила на добровољно служење војног рока су љубав према отаџбини и наставак породичне традиције.
 
- Старешине нису на нас само пренеле ствари које су у вези са војском. Научили су нас овде и да очврснемо, да одрастемо као људи и да радимо тимски - истиче разводник Манојловић и додаје да се нада да ће по завршетку добровољног служења војног рока остварити свој сан и запослити се у Војсци Србије, у јединици Војне полиције.

Десетар Недељко Кнежевић из Новог Сада истиче да је за њега добровољно служење војног рока било изазов како физички, тако и психички.
 
- Завршио сам школу за наутичког техничара и планирам да се запослим у Речној флотили, у Новом Саду. Утисци са обуке су феноменални. Старешине су добре. Овде смо стекли пријатеље за цео живот - поручио је десетар Кнежевић.
 
Он је истакао и да је мартовска генерација војника посебна због свог искуства служења војног рока за време ванредног стања и да су захваљујући добрим мерама безбедности, савесним старешинама и дисциплини војника, постигнути одлични резултати и ниједан војник није био заражен Ковидом-19.
 
Војнике на служењу војног рока данас су обишли и државни секретар Бојан Јоцић, начелника штаба Команде за обуку пуковник Никола Дејановић и начелник Управе за инфаструктуру пуковник Радмило Кравић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.05.2020
mp4 (70,27 MB)
Изјава министра Вулина
25.05.2020
mp4 (55,51 MB)
Изјава потпуковника Радована Миладиновића
25.05.2020
mp4 (36,38 MB)
Изјава војника Недељка Кнежевића
25.05.2020
mp4 (43,35 MB)
Изјава војника Анете Манојловић
25.05.2020
mp4 (85,72 MB)
Обилазак