Министарство одбране Републике Србије
 
03.05.2020.

Логистичка подршка Војске Србије одржива и непрекидна




Војска Србије је ради подршке цивилним властима на сузбијању и спречавању ширења ковида-19, у складу са наређењем председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, препорукама Републичког кризног штаба и одлукама и наређењима министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба генерала Милана Мојсиловића, од проглашења ванредног стања обезбедила и поставила више од 5.000 кревета за смештај оболелих у осам привремених болница, обезбедила је и смештајне капацитете у војном објекту у Моровићу и додато опремила геронтолошке центре. Током реализације задатака превезено је више од 35.000 особа и 22.000 тона различитог терета, уз ангажовање више од 2.000 возила, која су на реализацији ових задатака прешла око ‪800.000 километара.

Реализација задатака на више стотина локација широм земље представљала је изазов за брзо успостављање система логистичке подршке која ће бити одржива и непрекидна и задовољити све потребе снага Војске Србије. Систем је морао да обезбеди подршку снагама ангажованим на сузбијању ковида-19 и да створи услове јединицама које извршавају редовне задатке на очувању оперативних способности и заштити државе, у чему се и успело правовременим планирањем и добром организацијом.
 
Обезбеђене су довољне количине заштитних средстава за припаднике Војске Србије и редовна дезинфекција радних простора и средстава на употреби, ради спречавања ширења вируса у војним колективима и очувања способности за реализацију задатака.
 
Здравствена заштита у свим јединицама, снабдевање снага током извршења задатака, одржавање исправности техничких средстава, обезбеђење услова за смештај снага које се ангажују ван матичних локација, пружање подршке тимовима из Народне Републике Кине и Руске Федерације, само су део задатака које свакодневно извршавају органи логистике у Војсци Србије.
 
Војска Србије остаје спремна и способна да и у условима појачаног ангажовања на сузбијању и спречавању ширења заразне болести ковид-19 изврши све задатке из додељених мисија и заштити државу и грађане Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА