Министарство одбране Републике Србије
 
02.05.2020.

Председник Вучић: Настављамо да снажимо нашу Војску јер је слобода врховна вредност наших људи, нашег народа и наше земље




Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, обишао је данас припаднике Трећег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде за ПВД у касарни „Мајор Милан Тепић“ у Јакову, на дан када је пре 21 годину, за време НАТО агресије на нашу земљу, оборен авион Ф16.
 
- Данас сам посебно поносан што се налазимо у Трећем дивизиону 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства, посебно поносан због чињенице што је ово бригада која је на данашњи дан пре 21 годину оборила авион Ф16. Ту је и легендарни командант Тиосав Јанковић који је то урадио у том тренутку. На жалост, временом су укинули име Трећем ракетном дивизиону да не би подсећало на тобоже неславну прошлост. Ми сматрамо да је то славна, херојска прошлост па смо вратили име Трећем ракетном дивизиону - рекао је председник Вучић.
 
Током посете, председник се осврнуо и на део средстава противваздушне одбране којима Војска Србије располаже, а која је обишао данас.
 
- Налазимо се у хангарима, у Јакову, где можете да видите најмодерније и најсавременије противавионско оруђе, по први пут у нашем власништву. Реч је о системима Панцир С1. Могли сте да га видите док није било у нашем власништву, а сада је у нашим рукама. Наши момци су за то обучени и то је резултат изузетне сарадње са Руском Федерацијом. То је систем који гађа на 15 километара висине, 20 километара даљине, има могућност испаљивање 12 ракета, може да гађа ракетом четири циља у истом тренутку, а истовремено има и два противавионска топа 30 мм. Такође, може да гађа и друге циљеве и дронове, чак и циљеве на земљи. Изузетно ефикасан систем - поручио је врховни командант Војске Србије.
 
Како каже, домаће ваздухопловство и противваздухоловна одбрана данас су 10 пута снажнији него у време НАТО агресије.
 
- Перформансе Панцира нису за поређење са нашим Невама и Кубовима, ма колико ми њих модернизовали и конструисали. У сваком случају, ово је велика подршка чувању наших градова, наших важних објеката, читавог региона. Настављамо да снажимо нашу војску, јер је слобода врховна вредност наших људи, нашег народа и наше земље. Никога не желимо да нападамо, али овим гарантујемо сигурну будућност за нашу децу. Ово је резултат великих промена у нашој економији, изузетног и убрзаног напретка Републике Србије да то себи можемо да приуштимо и да можемо да урадимо. Наше небо данас је десетоструко сигурније него што је то био случај пре 21 годину – рекао је председник Вучић.
 
Према његовим речима, у Војсци Србије ускоро се очекују и нове беспилотне летелице, а на јесен, најавио је председник Вучић, на Пештеру ће бити изведена највећа вежба домаћег Ратног ваздухопловства.
 
- Ускоро очекујемо и нове беспилотне летелице о којима смо говорили и које постају најмодернији вид савременог и ратовања и вежбања и оно што је важно, у октобру ћемо направити највећу вежбу нашег Ратног ваздухопловства на Пештеру, где ће све што имамо од нашег противваздушног система и наших авиона да пуца и показаћемо огромну снагу и нешто што до сада у Србији нисте могли да видите – истакао је председник Вучић.
 
Он је нагласио да је Србија "респективна војна сила у складу са бројем људи и својом територијом, али неупоредиво снажнија него што је била раније".
 
- Ми се својим јунацима и борцима поносимо. Рекао ми је малопре бригадни генерал Радивојевић да су се млади војници показали изванредним у овој кризи и да чак 80 одсто њих жели да остане у Војсци Србије. То је велика новост и то су велике ствари за нас. Било би добро и уверен сам да ћемо имати још бољу попуну за Прву и Другу бригаду, а Трећа и Четврта су изврсне бригаде. Војска је страшно добар посао урадила, огроман посао током епидемије коронавируса и уверен сам да су још једанпут надградили поверење које наш народ има у нашу армију – поручио је председник Србије.
 
Командант 250. ракетне бригде за ПВД бригадни генерал Тиосав Јанковић рекао је да бригаду којом командује карактерише висок ниво оспособљености људства, висок морал и степен исправност технике.
 
- Позната је посвећеност и поистовећеност људства и технике. Данас ми је посебно задовољство да могу да кажем да су после вишедеценијског прекида у опремању савременим средствима противваздушне одбране, 250. ракетна бригада и Трећи ракетни дивизион јачи за батерију Панцира С1. На тај начин наше борбене могућности немерљиво и вишеструко су веће, а борбене могућности и оперативне способности бригаде значајно су унапређене - поручио је генерал Јанковић, додајући да је артиљеријско ракетни систем Панцир С1 најбољи и најмодернији у својој класи и да је људство које ради на том средству врхунски обучено и оспособљено да га употреби у извршењу својих наменских задатака.
 
У знак сећања на данашњу посету, командант 250. ракетне бригаде за ПВД бригадни генерал Јанковић уручио је председнику Републике и врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу Плакету са оригиналним делом обореног "Невидљивог", авиона Ф-117 А, којег је Трећи ракетни дивизион ПВО оборио 27. марта 1999. године. 
 
Припаднике Војске Србије обишли су данас и в.д. помоћника министара за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, командант РВиПВО генерал-мајор Душко Жарковић и заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.05.2020
mp4 (554,7 MB)
Обраћање председника и врховног команданта Вучића
02.05.2020
mp4 (106,74 MB)
Обраћање бригадног генерала Тиосава Јанковића
02.05.2020
mp4 (73,51 MB)
Обилазак