Министарство одбране Републике Србије
 
01.05.2020.

Министар Вулин за „Политику”: Извршили смо наређење врховног команданта да војска преузме обавезе у борби против пандемије и очува борбену готовост




Војска Србије и МУП први контакт са зараженима, када је вирус био најснажнији, имали су на граници и у прихватним камповима. Без обзира на то да ли су били војни лекари, санитарци, ветеринари, полицајци или било који други припадници војске, сви су имали задатак да прихвате наше земљаке у повратку из земаља у којима је епидемија била на врхунцу, изјавио је у интервјуу празничном броју листа „Политика” министар одбране Александар Вулин.

Он је навео примере са чим су све припадници Војске Србије суочавали током ванредног стања.
 
„Имали смо случајеве да наши грађани, често и заражени, скидају маске војницима јер хоће да оду из кампа, војници су спасавали животе повређенима у саобраћајним несрећама не размишљајући да ли могу да се заразе, било је напада на медицинско особље које су штитили наши војници“, навео је министар Вулин неке по здравље војника ризичне ситуације и подсетио на случај да комплетно особље дома за старе у Борчи једноставно није дошло и оставило је штићенике без неге и хране и да у целом објекту, све док надлежни нису успели да реше проблем, буде само војска задужена за обезбеђење.
 
На питање о јачању АБХО јединица, што се показало потребним у борби против коронавируса, министар Вулин је рекао да је током реформи војске  од 2005. до 2007. године АБХО компонента плански умањена скоро до уништења.
 
„До укидања корпуса и армија, на нивоу војске имали смо бригаду АБХО, свака дивизија је имала чету, бригада мешовити вод, а батаљон одељење АБХО. Сада имамо само један батаљон, размештен у Крушевцу. Великим залагањем свих припадника 246. батаљона АБХО надокнађен је мањак људи и опреме, велику помоћ су нам пружили припадници АБХО заштите Западног војног округа Оружаних снага Руске Федерације“, истакао је министар одбране и указао на неопходност промена које ће обухватити и враћање АБХО компоненте у јединице, али и бројне друге промене у организацији наше војске.
 
„Није логично да су нам све четири бригаде исте и по саставу и по опреми и по наоружању, а свака од њих покрива сасвим другачији простор и у случају рата мора да одговори на веома различите задатке. Свака јединица мора да буде у стању да се самостално бори са минималном помоћи која долази из других састава. Модуларни  модел војске која пре служи за мировне мисије или учешће у интервенцијама под туђом командом није модел који је потребан Војсци Србије и доктрини војне неутралности“, рекао је министар Вулин и навео пример да се у садашњем модуларном моделу тенкисти и пешадија сусрећу први пут у рату, а до тада се обучавају и увежбавају независно једни од других.
 
„Искуства из Сирије, па и грађанских ратова у СФРЈ, нас уче да нема успешне употребе тенкова без механизоване пешадије, а то није могуће без другачије организације, обуке, доктрине“.
 
Министар Вулин је такође истакао да је „за успешну борбу са било којом катастрофом потребна и што шира обука становништва“, а то, према његовим речима, није могуће спровести само кроз Министарство одбране. „За то је потребан организован рад читаве државе. Након поплава и вируса не верујем да треба објашњавати зашто сви морамо да будемо спремнији него што јесмо“.
 
Војска Србије уз минималну употребу силе обезбеђује 20 кампова са преко 8.000 миграната, који не желе да буду у њима, навео је министар одбране и подсетио да су у два одвојена инцидента припадници 72. бригаде за специјалне операције морали да употребе оружје испаљивањем хитаца упозорења у ваздух.
 
„Када се десио покушај напада у Крњачи затекао сам се баш у том кампу и рекао сам нашим припадницима  да нико не сме да им отме пушку и нико не сме да повреди нашег војника. Тако је и било“, рекао је министар Вулин и једним примером показао са каквим се све понашањем миграната у камповима војници суочавају. У једном од кампова приликом пресељења мигрант је ставио нож под грло свом детету и претио да ће га заклати. Полуделог човека је смирио и разоружао поручник који се никада раније није сусрео са таквом ситуацијом.
 
„Заштитили смо и мигранте, али и наше становништво“, истакао је министар Вулин и притом „показали хуманост, али не и слабост“.
 
Он је нагласио да је Војска Србије, упркос епидемији, наставила обуку.
 
„Врховни командант Војске Србије Александар Вучић нам је издао наређење када је уведено ванредно стање, и оно је гласило да Војска Србије мора на себе да преузме велики део обавеза у борби са вирусима али не сме да допусти умањење борбене готовости и губитак било које способности“, рекао је министар одбране и нагласио да су небо над Србијом сваког дана чували и авијација и ПВО, а све јединице копнене војске биле су спремне да испуне своје задатке.
 
Посебно је истакао допринос војника на добровољном служењу војног рока у борби са вирусом, који су поставили све привремене болнице, припремили болницу на Карабурми, помагали у одржавању привремених болница на Београдском сајму, у Новом Саду, Нишу...
 
Најавио је и наставак обуке резервног састава, наводећи да је позивање у резерву оних који нису служили војску дало одличне резултате. Од њеног увођења, подсетио је министар Вулин, до сада је кроз обуку прошло око 1.000 лица, а одзив се кретао од 94 до 98 одсто.
 
У одговору на питање о даљем наоружавању и опремању Војске Србије, министар Вулин је истакао да се припрема за испоруку све што смо наручили и биће достављено у складу са уговором.
 
„Политика председника Вучића о војној неутралности одредила је и наше опремање. Ми морамо да будемо способни да сами себе заштитимо јер то нико други неће учинити за нас“, нагласио је министар Вулин и навео да сада имамо „кубове” које модернизујемо, „панцир” који је у својој класи најбољи на свету, а далекометни систем ПВО у нашој војсци је следећи корак.
 
„Неће бити кашњења ни у испоруци четири МиГ-29 из Белорусије и они ће почетком идуће године бити у саставу нашег Ратног ваздухопловства“, поручио је министар одбране Александар Вулин у интервјуу новинару Милану Галовићу у празничном броју листа „Политика“.