Министарство одбране Републике Србије
 
29.04.2020.

Министар Вулин: Важно је било и када је помоћ дошла




Хвала Народној Републици Кини, хвала Руској Федерацији, хвала Турској, хвала Европској унији. Захваљујем онако како је помоћ стизала. Захваљујем по времену када је стизала. Веома сам захвалан Европској унији што је сада омогућила да можемо да купујемо њихове медицинске производе, хвала им. Претпостављам да сада имају довољно, било је потребно њима, сада су се сетили нас, купићемо када будемо могли, али признајем да ми је било веома важно када је дошла кинеска помоћ у тренутку када је било најтеже. И важно ми је било када је дошла руска помоћ у тренутку када је било најтеже. Помоћ се некада мери и по томе када је пошаљете. Не само колика је, већ и када је стигла - рекао је данас министар одбране Александар Вулин на седници Народне скупштине Републике Србије.
 
Он је истакао да грађани Србије гласају за политичке партије које имају јасан европски пут и да ту нема никакве дилеме и додао да Влада, чији је члан, има јасну политику када је у питању Европска унија.
 
- Не радим против такве политике. Моји ставови су моји ставови и имам право да кажем да сам захвалан и Народној Републици Кини и Руској Федерацији и Турској, свакоме ко нам је помогао и нећу да се извињавам због тога. Немам разлога да се извињавам због истине, то је истина. Ја сам еуроскептик, као Борис Џонсон, као Салвини, као Саркози, еуроскептик као многи Европљани, а цитат о смрти европске солидарности није први пут изговорен у Србији. Изговорен је и у Аустрији и у многим другим земљама и питајте грађане Италије шта мисле о европској солидарности и како се у Шпанији показала та европска солидарност – поручио је министар одбране нагласивши да не жели никоме да „соли памет“.
 
- Желим да Србија буде толико напредна и јака да је свако жели па и Европска унија, али да ли је истина да нам је прво помоћ стигла из Кине и Руске Федерације – јесте, одатле је стигла. Да ли за то треба да будемо захвални – треба. Да ли сам захвалан Европској унији на сваком виду помоћи – јесам. Али, немојте тражити од мене да се правим да нам нико други није помогао када нам јесте помогао и помогао је када јесте било најтеже и најпотребније, а стигла је помоћ из земаља које се жестоко боре с кризом. Надам се да је Европска унија захвална председнику Вучићу и Србији за помоћ коју је послао. Надам се да је Европска унија захвална због помоћи која је стигла у Италију, због помоћи коју је председник Вучић понудио и другим земљама Европске уније. Србија је довољно јака да може то да уради – истакао је министар Вулин.