Министарство одбране Републике Србије
 
26.04.2020.

Припадници експертских тимова Руске Федерације обишли изложбу "Одбрана 78"




Припадници експертских тимова Оружаних снага Руске Федерације, који помажу у спречавању ширења, сузбијању и гашењу инфекције коронавируса, које предводи генерал-мајор Михаил Чернишов, посетили су данас изложбу Министарства одбране и Војске Србије „Одбрана 78“ у Музеју града Београда.

Делегацију Оружаних снага Руске Федерације кроз изложбу је водио начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Душко Шљиванчанин.
 
Изложба је оставила снажан утисак на чланове делегације, који су током обиласка изложбе могли да сагледају колико је патње и разарања народ на овим просторима доживео током НАТО агресије 1999. године.
 
На крају обиласка изложбене поставке, генерал Чернишов рекао је да су “утисци тешки”.
 
- Земља која се борила практично опкољена, и која није имала шансу за победу, није се предала и успела је у неком смислу да победи. Није дала своју територију, али је платила животима својих војника и своје деце – рекао је генерал Чернишов.

Он је потом уписао у Спомен-књигу:
 
“Вечна слава војницима Србије, памтите све што се дешавало раније. Заувек”.
 
Изложба „Одбрана 78“, аутора Душана Јововића, пројекат је који су иницирали Министарство одбране и Војска Србије, а изложба је мултимедијална и интерактивна и први пут приказује видео и штампане материјале који до сада јавности нису били приказани.
 
Поставка је подељена у осам целина, а ликовност изложбе почива на аутентичним артефактима који су настали током 1998. и 1999. године. Изложбена поставка на јединствен начин приказује херојску одбрану земље током 78 дана НАТО агресије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.04.2020
mp4 (93,64 MB)
Изјава генерал-мајора Михаила Чернишова
26.04.2020
mp4 (99,2 MB)
Обилазак изложбе