Министарство одбране Републике Србије
 
23.04.2020.

Председник Вучић: Хвала припадницима Војске за све што су урадили за нашу земљу




Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, министар здравља Златибор Лончар, градоначелник Београда Зоран Радојичић и представници Министарства одбране и Војске Србије, присуствовали су данас отварању нове болнице у Војномедицинском центру "Карабурма", намењене лечењу оболелих од вируса Ковид-19.
 
Председник Вучић је на почетку свог обраћања, после обиласка нове болнице, подсетио да је пре 205 година подигнут Други српски устанак, а данас се, истакао је, у свету који је јединствен у борби против коронавируса, успешно боримо за опстанак нашег народа и наше земље.
 
Председник Србије честитао је празник припадницима Војске Србије који су „у свим тешким тренуцима од 6. марта до данас показали огромну енергију, велику љубав према својој отаџбини, изузетан труд.“
 
- Знам да многи то доживљавају као да је то нечији посао, али ови људи су радили и оно што им није увек, или примарно, у опису посла, не плашећи се за себе, не штедећи себе. Прихватили су први и најтежи удар на нашим границама и тада је највећи број њих остао заражен и на Батровцима и на Хоргошу, када смо имали 400.000 улазака наших људи из иностранства. Али су све време градили и радили привремене болнице, прихватали тежак терет на себе и војска је један од стубова наше земље, један од стубова нашег народа и свих грађана Србије – рекао је председник Вучић.
 
- Честитам свим припадницима Војске Србије данашњи празник и велико хвала за све што су за нашу земљу урадили у претходном периоду, у нади да ће бити још умешнији и успешнији у периоду пред нама и да ће људи њиховим радом бити још задовољнији, али да ће и они бити задовољнији својим статусом у друштву, од поштовања до материјалног дела - поручио је председник.
 
Како је истакао, друга важна ствар јесте нова ковид болница која је данас отворена.
 
- То је привремени објекат за наредних 30 година, најмање. Предивно изгледа, једна од највећих шок соба на Балкану са 60 кревета, са перфектно урађеном зеленом и црвеном зоном. Веома сам захвалан компанији „Термомонт“ и господину Бурчулу на изузетној подршци и помоћи, што је ово донирао, платио и грађевинске радове извео за само 12 дана – рекао је председник Вучић, истичући одличну опремљеност болнице и задовољство што смо у овој борби против коронавируса успели много тога сами да направимо.
 
Он је захвалио  компанији „Термомонт“ и партнерима на „посвећеном времену, јер су учинили много за нашу земљу и за наш народ“.
 
Власник и директор фирме “Термомонт” Дејан Бурчул захвалио је партнерима и фирмама са којима су претходних дана радили и нагласио да ће овај објекат сигурно трајати још 30 година.
 
- Дневно је на овом објекту радило 200 људи, радили смо мукотрпно, било је тешко, али очигледно изводљиво. Били смо посвећени, максимално ангажовани, знали смо шта нам је циљ, а то је да нашим грађанима пружимо капацитет који ће омогућити да што пре и што лакше превазиђу болест. Осим тога, објекат је рађен квалитетно и свакако ће на овом месту остати и наредних 30 година - рекао је власник “Термомонта” Дејан Бурчул.
 
Вредност инвестиције износи 37 милиона динара. Захваљујући изванредном ангажовању донатора објекат је завршен за само 12 дана, три дана пре рока, а на објекту се радило непрекидно, 24 сата дневно. Урађена је и нова приступна саобраћајница у дужини од 200 метара, а осим реновирања 1.000 квадратних метара и доградње 300 квадратних метара, у тој болници разведени су гасови у циљу успостављања могућности за лечење пацијената и примену механичке вентилације.
 
Војно здравство је из својих капацитета опремило болницу новим болничким креветима и савременом медицинском опремом, са четири респиратора и четири пацијент-монитора.
 
Када се пандемија коронавируса заврши нова болница на Карабурми остаће да служи за лечење и војних и цивилних осигураника и допринети унапређењу лечења свих пацијената. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.04.2020
mp4 (407,49 MB)
Обраћање председника Србије Александра Вучића
23.04.2020
mp4 (47,43 MB)
Обраћање власника и директора “Термомонта” Дејана Бурчуле
23.04.2020
mp4 (157,97 MB)
Обилазак