Министарство одбране Републике Србије
 
19.04.2020.

Министар Вулин: У име врховног команданта Војске Србије – хвала, Прва бригада је задржала положај




Министар одбране Александар Вулин обишао је данас припаднике Прве бригаде у касарни “Бачка” у Бачкој Тополи.
 
Током посете, командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић информисао је министра одбране о ситуацији у гарнизону Бачка Топола, као и о ангажовању припадника Прве бригаде Копнене војске на спречавању ширења вирусне инфекције Ковид-19.

Министар Вулин је истакао да су припадници Прве бригаде на себе примили први и најтежи удар коронавируса, поред њих је прошло више стотина хиљада наших грађана који су се вратили из иностранства, а на себе су преузели највећи део обезбеђивања мигрантских кампова.
 
- За све то време, обезбеђивали су и најбитније здравствене установе, као и социјалне установе за које нам је наређено да их чувамо и обезбеђујемо. Неки од њих су и заражени и оно што са великим поносом, срећом и олакшањем могу да кажем, огромна већина њих је на путу потпуног опоравка. Само у гарнизону Бачка Топола, од 169 тестираних, 168 наших припадника је негативно, здрави су и могу да наставе са испуњавањем својих дужности. Молимо се за припадника Прве бригаде који је на респиратору и који је у најтежем стању. Војно здравство и цивилно здравство у Клиничком центру у Новом Саду дају све од себе да га сачувају, и све што медицинска наука може да понуди и уради биће урађено да бисмо сачували и њега – нагласио је министар Вулин.
 
У име врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, у своје лично име, као и у име начелника Генералштаба војске Србије генерала Милана Мојсиловића, министар Вулин је свим припадницима Прве бригаде захвалио на храбрости, упорности и на томе што су извршили све своје задатке.
 
- Прва бригада је задржала свој положај – закључио је министар Вулин.

Према речима команданта Прве бригаде генерала Зорана Насковића, та бригада извршава све додељене задатке у вези са спречавањем вирусне инфекције Ковид-19.
 
- Тренутно смо ангажовани на обезбеђењу затворених граничних прелаза, прихватних центара, домова за смештај и негу старих лица и здравствених установа. У протеклом периоду били смо ангажовани на уређењу објеката за прихват и смештај наших грађана који су се враћали из иностранства у Моровићу, објекту Летенка на Фрушкој Гори и три објекта у Суботици. Са волонтерима града Новог Сада, уредили смо и опремили две хале на Новосадском сајму са 1.000 кревета и пратећом опремом, коју је тај град обезбедио – нагласио је генерал Насковић.
 
Током извршења тих задатака, како је истакао, део припадника бригаде је заражен коронавирусом.
 
- Део припадника је већ излечен и пуштен је на кућно лечење, и надамо се њиховом скором повратку редовним задацима у јединици – истакао је генерал Насковић.
 
Министар Вулин је током данашњег обиласка разговарао и са припадницима одељења за здравствену заштиту у касарни „Бачка“.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.04.2020
mp4 (104,68 MB)
Изјава министра Вулина
19.04.2020
mp4 (65,14 MB)
Изјава бригадног генерала Зорана Насковића
19.04.2020
mp4 (46,49 MB)
Обилазак